2014. augusztus 3., vasárnap

Agusztus a természetben

A hónap elején már érik a bodza, és egyre több madár keresi fel a bokrosokat, hogy a fényes-fekete bogyókból lakmározzon.
 
Ilyenkor a bodzásokban főként kis- és mezei poszátákat, barátkát figyel-hetünk meg, de rendszeresen felbukkan egy-egy sárgarigó, fülemüle, vörösbegy, énekes- és feketerigó is. A pettyes tollú seregélyek néha nagy csapatokban érkeznek, szinte ellepik a bokrokat, és egykettőre „le- legelik”, lecsipegetik a termést. – A bodzabogyó nagyon gyorsan átfut a madarak emésztőrendszerén, ezt a leveleken megtalálható lilás pettyek is jól láthatóan elárulják.
 

Vörös Vércse - 001v Falco tinnunculus
  ~ Vörös vércse ~  
Ha kinn sétálunk az erdőkön-mezőkön, gyakran találkozhatunk a leve- gőben „szitáló” ragadozókkal. Az örvendetes módon újra elszaporodó vörös vércsék is így lesnek zsákmányukra, de néha lebegve figyelik az előbukkanó pockot a lusta, nehézkesen röpülő egerészölyvek is.
  
http://youtu.be/WX9dnvQ5N0Y
A kék, zöld és barna színekben pompázó szalakóta a rétek felett húzódó vezetéket, vagy a szalma- szénaboglya csúcsát választja lakóhelyül, de szívesen ülnek a drótszálakra a gébicsek is. Zsákmányuk ebben az idő- szakban főként a fű között nagy tömegben mozgó szöcskék és sáskák közül kerül ki.
Vörös Vércse - 002av
Augusztus elején, már tulajdonképpen a nyár derekán megindul a ma- dárvonulás. A bokrosokban felbukkannak az első, Dél felé húzódó nagy fülemülék, búcsúznak a sebes röptű sarlósfecskék, egyik napról a másikra eltűnnek a karvalyposzáták, kis őrgébicsek a költőhelyek környékéről.
A fecskék nagy csapatokban gyülekeznek, de különösen a molnárfecs- kéknél még nagyon sok, fészekben ülő fiókát is találunk augusztusban.
VIC08BAR-ww
Az egyre inkább száradó, oxigénben mind szegényebb tócsákból még idejében menekülnek ki az átalakult, apró barna és zöld varangyos-békák. Gyors ugrásokkal tűnnek el a fű között és amíg megfelelő nappali rejtekhelyet nem találnak maguknak, a környék szinte nyüzsög a sok-száz parányi békácskától. A barna varangyok nagyon terület-hűek és a tulajdonképpen most kezdődő békaéletet most kezdő fiatalok egykor ugyan- ehhez a vízhez térnek vissza, hogy petéiket lerakják.
 

Mocsári béka - 001v
  ~ Mocsári béka ~ 
A hüllőket a meleg nyári napokon elsősorban a reggeli órákban figyel- hetjük meg. Különösen kedvezőek ilyen szempontból az esős napokat követő napsütötte reggelek, amikor a gyíkok valamennyien előbújnak egy kis napfürdőzésre.
 

Zöld Gyík - 001v Lacerta viridis
A kifejlett zöld-gyíkok állandó területet tartanak, melynek középpont- jában egy-egy sűrű bokor, vagy kőrakás áll, ahová veszély esetén villám- gyorsan elrejtőzhetnek.
http://youtu.be/Ka8tl4BTQS0

A
z erdőszélen vagy a bokros, napsütötte domboldalon járva többnyire csak azt a neszt halljuk, amit a fürgén szaladó zöld gyík okoz, míg les- helyéről a bokor sűrűjébe menekül. Ha azonban elrejtőzünk a közelben, megleshetjük a rövidesen előóvakodó szép hüllőt, sőt szerencsésebb esetben akár fényképet is készíthetünk róla.
 

Zöld Gyík - 002v Lacerta viridis
VIC08BAR-ww
Augusztusban a Nap már búcsúzik: később kel fel és korábban nyugszik le. A csillagok viszont ilyenkor hatalmas égi „színjátékkal” kápráztatják el a langyos éjszakákon fennmaradó, vizsgálódó embereket.
Csillaghullás mindig van, de augusztus 9–14-e között halad át Földünk azon a hatalmas meteorrajon, amely a Perszeusz csillagképben szokott feltűnni, és látványos „tűzijáték” tanúi lehetünk akár távcső nélkül is.
A világűr vándorai a meteorok, szétrobbant égitestek maradványai. Ha- talmas sebességgel száguldoznak a csillagtérben, s amikor a Föld vonzás- körébe kerülnek és átlépnek a levegőburkon a súrlódás következtében felizzanak, s többségükben teljes egészükben el is égnek. Ezért válnak számunkra is láthatóvá.

VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A hónap középhőmérséklete 20,408 °C volt a száz-éves megfigyelések alapján.
A hónap meleg idővel kezdődik, erre 17-ig kellemetlen, de 30-ig ismét szép idő következik. A 31-e viszont gyakran zivataros nap szokott lenni.
Népi megfigyelések augusztusban:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- ha forró az augusztus első héten, sokáig lesz hó a télen
- ha sok az eső augusztusban, nem lesz jó bor a hordóban.
Közönségesen jó időre mutat, ha a juhok még estén is vígan ugrán- doznak a mezőn, ha huzamosabb eső után a baglyok éjjel igen hu- hognak, ha a szél a napjárást követvén változik, ha a harmat reggel sokáig a faleveleken marad.

15. Nagyboldogasszony napja
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ha derült az idő, jó szőlő és gyümölcstermést jósol. A „két asszonyköze” (VIII. 15.–IX. 8.) varázserejű időszak: ekkor szedik a különféle gyógyfü- veket, csépelik a magnak való búzát, gyűjtik az ültetni való tojást.
16. Rókus napja
~~~~~~~~~~~~
Hajdan a rideg (tehát nyáron a szabad levegőn tanyázó) gulyák napja volt, amelyhez különböző pásztorszokások kötődtek.
20. István, Szent István napja
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Az első, államalapító magyar királyunk, az új kenyér és az alkotmány ün- nepe. Ezen a napon már az új búzából sütnek kenyeret, nemzetiszínű szalaggal díszítik és egyházi ünnepség keretében megszentelésre is kerül.
24. Bertalan napja
~~~~~~~~~~~~~~
Sok helyen őszkezdő napnak tekintik: A féregirtás, takarítás, az épületek alapos átszellőztetésének kezdete.
http://youtu.be/uilPkIKA0yYVIC08BAR-ww


FORRÁS:INTERNET Szépnapokat Aug - 000a

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése