2014. augusztus 2., szombat

A zöldbab a nyári hónapok egyik legértékesebb tápláléka.


A zöldbab a nyári hónapok egyik legértékesebb tápláléka. A kultúrnövények között igen népes családba tartozik, és a világon az egyik legnagyobb területen termelt növény. Már régen nem csak a szegények eledelének számít.

Ismerjük meg!

A zöldbab (Phasaolus vulgaris) – népies nevén a paszuly vagy a fuszulyka – a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse.
Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta fogyasztották. Európába először a XVI. századba került át, de csak később lett népszerű az öreg földrész konyháiban.
A babnak számos változata ismert, alapvetően két csoportra oszthatjuk őket: bokor- és karóbabra. (A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karóbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be.) Mindkettőt termelik zöldfogyasztásra és szárazbabnak is.
A hazai lakosság inkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztja, pedig a zöld is éppen olyan ízletes. Ezzel szemben Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat termesztik és fogyasztják.
A fiatal babot hüvelyes formában, érést követően pedig szárazbabként fogyasztjuk. Zsenge korában nyomásra könnyen törik, hüvelye szálkamentes, húsos, a magvak fejletlenek és nedvdúsak. A zöldbaboknak sokféle betegsége és kártevője ismeretes, például a zsizsik. A zsizsikesedést úgy tudjuk leginkább elkerülni, ha a termés hűvös helyen tároljuk, sok háztartásban például a mélyhűtőbe teszik.
zöldbabnak számtalan fajtája létezik, nálunk a legismertebb és legfontosabb a vajbab, ezt használjuk leggyakrabban. Ezt követi a ceruzabab, amelyet gyönyörű, élénkzöld színéről ismerhetünk meg, végül a kicsit ritkábban asztalra kerülő, széles hüvelyű bab.

A jó zöldbab zsenge, gyenge, nyomásra könnyen törik. A hüvelye szálkamentes, húsos, a magok fejletlenek és nedvdúsak. Mosás után a végek levágásával együtt a száraz szálakat is le kell húzni. A ceruzabab nem hajlamos a szálkásodásra, a vajbab viszont minél öregebb, annál szálkásabb.
Mivel a zöldbab kalóriaszegény, fogyókúrázóknak ideális zöldségféle. 

Miért jó?

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért jelentős szerepet tölt be a fogyókúrázók étrendjében. A zöldbabban ugyanakkor megtalálható a B1-, B2-és a C-vitamin, valamint jelentős élelmirost-tartalma is. A zöldbab energiatartalma 41 kcal (172 kJ)/ 100gramm. A bab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A száraz babhéj teája viszont jó vércukorcsökkentő, és vizelethajtó hatású.
Hogyan vásároljunk és tároljunk zsenge babot?
Zöldbab: fényes felszínű, élénk színű, nyomásnak ellenálló babot válasszunk. A tompa fényű, bágyadt hüvelyek régebbi szedésre utalnak. Néhány kicsiny barnás folt elfogadható; vizenyős, szabálytalan kiterjedésű, barnás-sárgás foltok a rothadás jelei.
Fejtős-bab: a zacskóba csomagolt babot figyelemmel forgassuk át, ne válasszunk olyat, amelyben a szemek töppedtek vagy penészesek.
A babot mosás nélkül, laza nejlonzacskóban két-három napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Tárolás alatt számítanunk kell szálkásodásra és a magas víztartalom miatt penészedésre is.
                                                               
       
A zöldbab a konyhában
Felhasználás előtt a zöldbabhüvelyek két végét levágjuk vagy lecsípjük.
A babféléket csakis hőkezelés után szabad fogyasztani. A zöldbabot általában zsiradékon, kevés vízben pároljuk, és tovább hasznosítjuk, esetleg levesben főzzük meg. A fejtett bab gyakran kerül salátába, levesbe, gabona alapú kásákba.
A zöldbab íze kedvezően találkozik a gombáéval, de illik halakhoz és burgonyához, főtt marhahúshoz is. Pároltan köretként kínálhatjuk: pirított mandulával megszórva. Sült paprikacsíkokkal, fokhagymával kiegészítve finom olíva olajas salátát készíthetünk.

Receptek
Rakott zöldbab
 • 500g zöldbab, megtisztítva, darabokra összevágva
 • 1 vöröshagyma, megtisztítva, egészben hagyva
 • 1 gerezd fokhagyma
 • vaj
 • 100g reszelt sajt
 • 2 tojás
 • só, borsikafű
 • 4-5 Ek zsemlemorzsa
 • 4dl tejföl
Kevés vízbe tesszük a hagymákat, és megfőzzük benne a zöldbabot. Amikor félig megpuhult, leszűrjük. Elkeverjük 2dl tejföllel, vajon pirított morzsával és kivajazott jénai edénybe lapátoljuk. A tojást habosra keverjük a maradék tejföllel és a reszelt sajttal, fűszerezzük. Ráöntjük a babra, és forró sütőben megsütjük.

Fűszeres zöldbab szalonnával
 • 700g zöldbab, megtisztítva, felvágva
 • 200g húsos szalonna, felkockázva
 • 1 nagy vöröshagyma, finomra vágva
 • só, bors
A zöldbabot 15-20 perc alatt kevés vízben megpároljuk. Serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a szalonnát, majd félretesszük. Megdinszteljük a hagymát, majd azt is kivesszük az olajból. A helyére tesszük a lecsepegtetett zöldbabot, felforrósítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a szalonna egy részét. Megfűszerezzük, és alaposan összekeverjük. A maradék szalonnával díszítjük.

Termesztési tanácsok
A meleg és fénykedvelő zöldbabot sorban, a magasra kúszó karós-babot mindig valamilyen támaszték mellé vessük. Ez lehet kerítés vagy egyedi karó is. De futtathatjuk három-négy, földbe szúrt, kupolaszerűen összetámasztott hosszú botra is: ekkor a magokat a karók közelébe, kör alakban érdemes vetni.
Talaj iránt a zöldbab kevésbé érzékeny. A sokkal nagyobb zöld tömeget és termést adó karós-bab viszont igényli a vetés előtti komposztadagolást.
Kedveli az uborka, káposztafélék, saláták, zeller és paradicsom szomszédságát. Kikelése után érdemes borsikafüvet (csombor) ültetni a közvetlen közelébe, ez ugyanis távol tartja a fekete répalevéltetűt. Ne kerüljön borsó és hagymafélék mellé.
A vetéssel a fagyok elmúltáig várnunk kell: a hideg talajban a szemek elrothadnak. Ha a zöldbabot május első hetétől július közepéig több részletben vetjük, folyamatos lesz a termés.
Teendőink az óvatos gyomlálás, illetve a virágzást követő öntözés, különösen a karós-bab esetében.
Esős időben ne menjünk a babhoz, ezzel máris csökkentettük a gombás betegségek felléptének esélyét.
A szedés megfelelő időpontja az, amikor a hüvelyek már megfelelő méretűek, de még roppanva törnek. Szedéskor a bokrot óvatosan fogjuk le, különben kiránthatjuk a tövet a földből.
Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése