2014. július 17., csütörtök

Ma lenne 100 éves ,Tolnai Klári

Ma kereken száz éve, 1914. július 17-én született Tolnay Klári, aki egyszerre volt díva, primadonna, felejthetetlen tragika és fergeteges komika. Amikor a Vígszínház direktora meglátta, nem tudta levenni a gyönyörű és tehetséges lányról a szemét, aki palócos tájszólással szavalt a színpadon.
Gaál Béla filmrendező is imádta a szép nőket, tőle kapta az eredetileg Rózsi néven anyakönyvezett színésznő a Klári nevet, valamint ő adta az első filmszerepét is, az 1934-es Meseautó Sáriját.
Nézd meg a Tolnay Kláriról készült, ritkán látott felvételeket!

Egy díva élete
Tolnay Klári, kétszeres Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, eredeti nevén Tolnay Rózsi, Budapesten született 1914. július 17-én. A kis Rózsi már gyermekkorában bújta a könyveket. A színházi világgal Bókay János író és tekintélyes lapszerkesztő révén ismerkedett meg. Karrierje a Hunnia Filmgyárban kezdődött, ahol felfigyeltek a tehetségére és sikerült bekerülnie a legendás Meseautó című filmbe. Majd a Vígszínház következett, ahol számos darabban kiugró sikert ért el. Közben férjhez ment Ráthonyi Ákos filmrendezőhöz és megszületett gyermekük, Zsuzsa. A háború tönkretette a Vígszínházat, a színésznő munkahelyét és közben férje külföldre távozott. Várkonyi Zoltán Művész Színházában találkozott Darvas Ivánnal. A legendás szerelemből házasság lett. Tolnay Klári karrierje 1948-ban újra felfelé ívelt a Vígszínházban, ám amikor a polgári értékrend őrzőit a politikai rendszer szétkergette, a Madách Színházhoz szerződött. Itt a díva otthonra lelt és sikert sikerre halmozott. A színésznő karrierje még a rendszerváltás utáni években, 1990-től is töretlen maradt. Szerepeiben tündökölt egészen 1998. október 28-áig, amikor álmában érte a halál.


Az ördög nem alszik című filmben a negyvenes évek elején - a gyönyörű színésznő beragyogta a vásznat.

Forrás :Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése