2014. július 3., csütörtök

Július a természetben

Július - 000a
 
A július már igazi, forró nyári hónap. Ilyenkor a kertekben, bokrosokban már csak a barátkák énekelnek néha, nagyon sok énekesmadarunk vedlik, elhasznált tollaikat újakkal cserélik fel.
~ * ~
Barátposzáta – 001v
BARÁTPOSZÁTA
~~~~~~~~~~~~~~~~
A barátposzáta (Sylvia atricapilla) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és az óvilági poszátafélék családjába tartozó faj. Európa északi és mérsékeltövi részén él. Ősszel Afrikába vonul. Folyóárterek erdejei- nek, parkoknak és kerteknek a talaján található.
A kifejlett hímek sapkája fekete, a tojóé és a fiataloké vörösesbarna. Rovarokat, pókokat és ászkákat gyűjtögetnek az ágakon és a leveleken. Hosszútávú vonuló madarunk.
Fészkét száraz növényi részekből, gyökerekből, szőrszálakból készíti és általában bokrokra helyezi el. A fészek kialakítása olyan kezdetleges, hogy a költés után magától meg semmisül. A fészekalja négy-öt tojásból áll, melyen 11-14 napig kotlik, többnyire a tojó. Évente kétszer költe- nek, május és június között.
Hazánkban valamint a Kárpát-medence egész területén rendszeresen fészkelő, gyakori fajnak számít. Magyarországon védett, eszmei értéke 1986-ban 10 000 forint volt.
VIC08BAR-ww
Állandó-vizű tócsáknál, bokrokkal kísért lassú folyású árkok mentén igen gazdag madárvilágot lehet megfigyelnünk a meleg nyári napokon. Egymás után érkeznek a vízre a fekete- és énekes rigók, a meggyvágók pettyes tollú fiatal példányai, a fülemülék, poszáták, a vörösbegyek, hogy szomjukat oltsák és fürödjenek a frissítő vízben.
FEKETERIGÓ
~~~~~~~~~~~~
Feketerigó – 001v
A feketerigó (Turdus merula) a madarak osztályának verébalakúak  rendjébe és a rigófélék  családjába tartozó faj. Szép énekével kellemes hangulatot teremt erdeinkben, sőt ma már akár a városokban is.
Egy részük állandó lakónk, más részük a Földközi-tenger nagy szigetein és Olaszországban tölti a telet.
Bogarakat és azok lárváit, pattanókat, cserebogarakat, lószúnyogokat és gilisztákat zsákmányolnak, de nagyon szeretik a gyümölcsöket is.

Ágvillába, bokorra, tüskés cserjére építi gallyakból, fűszálakból álló, sárral összetapasztott, mély, csésze alakú fészkét.
A hímek februárban foglalják el territóriumukat. A hím énekével csalo- gatja a tojókat, az idegen hímeket elüldözi.
A négy-öt tojáson, melyek halványzöldesek, halványrozsdás és ibolyás szeplőzettel, 14 napig kotlik a tojó. Két hét után a fiókák kiugrálnak a fészekből, a pár még két hétig eteti őket, majd új fészekaljba kezdenek.
A fiatal példány az első vedlésig pettyezett. Csőre sárga, szeme fekete. Kiváló énekes, csak nappal énekel, de nagyvárosokban a megvilágítás hatására éjszaka is lehet hallani a hangját.
ÉNEKESRIGÓ – (Turdus philomelos)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Énekesrigó – 001v
  ~ Énekesrigó és fészekalja ~
 
Énekesrigó-fészek
 

MEGGYVÁGÓ
~~~~~~~~~~~~~
A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pintyfélék  családjába tartozó faj.
Európa és Ázsia területén honos. Vándorlásai során eljut Alaszkába is. Lombos és elegyes erdők, parkok és gyümölcsösök lakója.

Meggyvágó – 001v
Magevő madár, elsősorban kemény magvak, a vadcseresznye, galago- nya, juhar, kökény és kőris terméseit és rügyeit fogyasztja, de megeszi a hernyókat is.
A fészket a tojó építi meg áprilisban. Fészekalja öt tojásból áll, melyen 12-13 napig kotlik a tojó és közben a hím eteti őket. Kotlófoltja van ami elősegíti a költést. A kikelés után a családok még hosszabb időt töltenek el együtt.
Magyarországon rendszeresen fészkelő, állandó madarunk, de az állo- mány egy része elvonul.
A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint jó kilátásokkal rendelkezik. Az európai állomány stabilnak mondható. Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 1986-ban 10 000 forint volt.

VIC08BAR-ww
FÜLEMÜLE – CSALOGÁNY
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A fülemüle, másképpen csalogány (Luscinia megarhynchos) a madarak osztályának a verébalakúak  rendjéhez és a légykapófélék  családjához tartozó faj.
Európában, Kelet- és Közép-Ázsiában költ. A Kárpát-medencébe áp- rilisban jön, és csak szeptember közepéig marad, a teleket Nyugat- vagy Közép-Afrikában tölti.
Testhossza 16 centiméter, a szárnyfesztávolsága 23–26 centiméter, testtömege 17–24 gramm. Hasa, háta szürke, farka vörösesbarna. Torka világosszürke.
 

 https://www.youtube.com/watch?v=DNbP_E3u7ochttp://youtu.be/DNbP_E3u7ocA Youtube-on közzétett hangfelvételt Ipiroska készítette. Csatolt információi a következők:
Bp. Őrmezőn, az udvaromban vettem föl a fülemüle (csalogány) énekét 2009 húsvét vasár- nap éjjelén.
Három fülemüle koncertezik egymástól 40-50 méterre. A középső madár előtt állhattam kb. 10 méterre...
A fülemüle földön vagy a bokrok tövében található rovarokkal, férgek- kel és pondrókkal táplálkozik, így a kert- és a termőföld-tulajdonosok nagy segítője. Fogságban elpusztul.
A legszebben éneklő énekesmadár, a dal királyának is nevezik, az ud- varló hímek hangja májusi éjszakákon zeng. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel.
A tojó nem énekel. Erdők talajára készíti el csésze alakú fészkét. A fészekalja 4–6 tojásból áll, melyen 13–14 napig ül.
Fülemüle - 002v
Érdekességek:
~~~~~~~~~~~~
Maga a fülemüle szó a görög Philoméla (Φιλομήλα), egy ókori mitoló- giai személy nevéből származik.
Ez a madár Mária-képeken és a mennyország ábrázolásain a lélek örök boldogság utáni vágyának megtestesítője. Éjjeli éneke miatt a szerelem és a vágy jelképének is tartják. Blaha Lujzát gyakran nevezték-nevezik a nemzet csalogányának.
A fülemüle ábrázolása a horvát 1 kunás pénzérme fejoldalán is megta- lálható volt.

VIC08BAR-ww
~ * ~
VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS – a népi tapasztalatok alapján
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
A fullasztó meleg, a váratlanul jövő hatalmas zivatarok, a már-már fe- ledésbe merült délibáb és a régebbi idők kövér gyümölcseinek hónap- ja a július.
A magyarok a júliust nyárhónak nevezték, mivel az átlagos középhőmérséklet már akkoriban is 21,173°C volt.
A hónap hűvös idővel kezdődik, 9-től egész 12-ig forró az idő, de az éjjelek hűvösek, viszont 13-tól, a hónap végéig csapadékmentes nagy szárazság várható.
NÉPI MEGFIGYELÉSEK
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  2. Sarlós Boldogasszony napja

      Asszonyoknak dologtiltó nap. Ilyenkor tartják az aratási vásárokat.
  5. Sarolta napja

      Ha esővel köszönt be, rossz lesz a dió és a mogyorótermés
13. Margit napja

              Ha esőt, zivatart hoz, „mérges Margit”-nak nevezik. Ha ezen a Ősi                            kigyó- és medveünnep, a pásztoroknak dologtiltó nap. Gonoszjáró                           napnak is számít, gyakran zivatart, jégesőt hoz.
22. Mária – Magdolna

      Szépségvarázsló nap. Az ezen a napon vágott leányhaj biztos sikert                   arat. Ez a nap is zivatarhozó napnak számít.
25. Jakab napja

      Ha derűs, jó gyümölcstermésre számíthatunk, de nincs kizárva a                               zivatar sem.

A 100 éves naptár szerint:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jó idő remélhető:
     Ha napnyugotkor jó idő volt

     Ha a csalogányok szorgalmasan énekelnek
     Ha reggel és este a füst egyenesen magasra felszáll.
     Ha az eső köddé változik
Rossz idő várható:

     Ha napkeletkor égiháborúk vannak
     Ha a kakasok napnyugot után kukorékolnak
     Ha a tyúkok szomorúak
     Ha a vizimadarak sokat fürdenek
Szép Napokat! - Márc. - 001b
 VIC08BAR-gw___________________________________________________________________
Források:
Az Állatvilág KalendáriumaLapkiadó Vállalat 1986.
berkenyehaz.huerdelyinimrod.roarpi.theater.hu - wikipedia.hutananyag.almasi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése