2014. július 1., kedd

Homoktövis felhasználása, jótékony hatásai

Homoktövis


A Nagy Dzsingisz kán arra használta a homoktövis magolajat, hogy meghódítsa a világot, Ön arra tudja használni, hogy jobbá tegye az egészségét, mivel 106 bioaktív elemet tartalmaz. A 14 zsírsavnak majdnem 90 százaléka telítetlen és a két lényeges telítetlen zsírsav linolenic* sav (Omega 3) és linoleic* sav (Omega 6) majdnem tökéletes 1/1 arányban van, amitől egyszerűen nem találni jobbat. A homoktövis magolaj egy ritka forrása az E-vitaminnak és sok más vitaminnak, többek között A, C, D, K, stb. Ezen kívül tartalmaz carotenoidokat, flavonoidokat, phytosterolt, aminosavakat, szerotonint és 28 nyomelemet: vas, cink, kalcium, magnézium, szelén, jód, stb. A homoktövis magolaj, szíverősítő, étvágyjavító, bőrregeneráló, antioxidáns, gomba-ellenes, gyulladáscsökkentő, megvéd a sugárzás káros hatásaitól (védi a fehér vérsejteket), székrekedés-ellenes, egészséges koleszterin szintet tart fent, csökkenti a vérzsír szintet, tisztítja az érfalakat, javítja a keringést, és elősegíti a gyógyulást. Egy tökéletes étrendi kiegészítő és gyermekeknek is adható.
  Tökéletesen alkalmazható külsőleg és belsőleg.
Egy legendás történet a homoktövisről:

A legenda szerint 1200 évvel i.sz. előtt az ősi görögök meglepődtek, amikor újra egészségesen és erővel telve tértek vissza azok a lovak, amelyeket szabadon engedtek, hogy természetes halált haljanak, mivel nagyon betegek voltak. Rájöttek, hogy ennek a csodának a forrása egy bokor, aminek a Hippophae rhamnoides L nevet adták, aminek a jelentése: fák, amik fényessé teszik a lovakat.   
Mit tesz a Homoktövis az Ön Immunrendszeréért:
A homoktövis összetételét tekintve kiemelkedik a bogyósok közül magas tápértékével és vitamintartalmával. 
Védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot.
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Magas az energia és a fehérjetartalma, viszont kevés benne a szénhidrát. Jelentős az aszkorbinsav, flavonoid és protein tartalma. 18 féle aminosavat, 24 kémiai elemet (vas, mangán, kalcium, szilícium…) valamint A,B1,B2,E és F vitaminokat tartalmaz.
A termésből préseléssel nyert zsíros olajából -mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, E-vitamint, fitoszterolokat és foszfolipideket tartalmaz - a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, nőgyógyászati gyulladásgátlót, égési és fagyási sebek, nehezen gyógyuló fekélyek, valamint szájüregben keletkezett sebek és eróziók kezelésére alkalmas kenőcsöket és sugárártalom (napfény, RTG sugárzás) elleni szereket készít.

Az immunitás, az emberi test ellenállásának a képessége a testre ártalmas kórokozók ellen. Ez szükséges és kulcsfontosságú az egészség szempontjából, ami nem csak a betegségektől és fájdalmaktól való függetlenség, de optimális feltétele a testileg, szellemileg és társadalmilag teljes életnek. A folytonos jó egészség két dologtól függ: megelőzés és teljes körű karbantartás. Más szóval, kiküszöbölni a kórokozókat még a betegség támadása előtt és elkerülni a további kóros elváltozásokat és bonyodalmakat.
Természetes immunerősítő:
A homoktövis fenntartja az immunrendszer stabilitását, és normális szinten tartja a rendszer felügyelő szerepét, így kiküszöbölhetők a mutálódott és elpusztult sejtek, amiket a szabad gyökök hoznak létre, erősíti a makrofágok phagocytosisát* és így megöli a rákos sejteket.
A homoktövis magolaj több mint 100 tápanyagot és bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek  az alapjai az immunrendszert építő tényezőknek, mint például a linolenic* sav, az E és A vitaminok, a karotin, polifenolok, flavonoidok és nyomelemek, beleértve a vasat, rezet, mangánt, szelént, stb. Ez egy jól összehangolt, és jól arányosított immunépítő tényezőkből álló csoport, amely javítja  és szabályozza az immunrendszert  különböző folyamatoknál és különböző szinteknél. Helyreállítja a zavart immunrendszert, ezáltal megerősödik a test betegségekkel szembeni ellenállása, így eredményesen megelőzi a betegség kialakulását, és felgyorsítja a gyógyulást.

Ez kulcsfontosságú:

1970-es évek vége óta a tudományos tanulmányok a szabad gyökök és az oxidálás mellékhatásairól sok fontos felfedezéshez vezettek a testünk egészsége terén. A tanulmányok kimutatták, hogy több mint 80 betegség a szabad gyökökkel kapcsolatos, melyek közül a leggyakoribbak a strók, szívizom-elhalás (infarktus), gyermekvérszegénység, cukorbetegség, érelmeszesedés, daganatok, hályog, sugársérülés, barna foltok, a bőr ráncosodása, öregedés, ízületi gyulladás, tüdőbetegség, vesegyulladás, májgyulladás, stb.
A homoktövis magolaj egy tiszta, természetes antioxidáns forrása. Gazdagon tartalmaz flavonoidokat, glükozidokat, fenolokat, terpenes-t, A,E és C vitaminokat, b-karotint, és  nyomelemek, beleértve a vasat, cinket, szelént, mangánt, stb., vagyis az összes antioxidánst nagyon alacsony molekulasúllyal, hogy semlegesítse a szabad gyököket. Együttes erővel  még hatásosabbak. Ugyanakkor a homoktövis magolaj szintén  aktiválhatja a „ superoxide dismutase*”-t, aminek az a szerepe a testben, hogy kiküszöbölje a  szabad gyököket.
A gyomor és bél- rendszer egészsége:

Az emésztőrendszer egészségének fontosságát soha nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel ez a testünk táplálékának ellátója, ezzel biztosítva a normális funkcióit. A statisztika azt mutatja, hogy a felnőttek 25%, diákok 32%, férjezett nők 65%, és 90 százaléka az idős embereknek gyomor és bél-rendszeri zavaroktól szenvednek, és ezeknek a gondoknak a gyakorisága egyre emelkedik. Ide tartoznak: a gyomorfekély és nyombélfekély, az éles és krónikus gyomorhurut, krónikus hasmenés, vastagbélgyulladás, stb.
Mivel a homoktövis több gyulladáscsökkentő és fekély-ellenes anyagot tartalmaz, a gyógyászati hatása közvetlen és tiszta. A több mint 100 elem összehangolt és kölcsönös hatása pozitív eredményeket hoznak a belső elválasztású rendszerbe, a keringés-, immun-, és idegrendszerben, és ezek cserébe létrehoznak egy felettébb kedvező környezetet az emésztőrendszer számára. Először az olaj nyújt egy védőbevonatot a gyomorban, belekben és nyombélben, miközben így megakadályozza, hogy kórokozók ártsanak nekik, és megakadályozzák, hogy a kórokozók terjedjenek. A B-sitosterol-b-D-glucosidesnek, az usorlic* savnak gyulladáscsökkentő és fekély-ellenes tulajdonságai vannak, a betaine* fekélygyógyulást eredményez, megakadályozzák a terjedését és gátolják az eróziót. A b-karotin, az E-vitamin, a telítetlen zsírsavak a helyszínen is javítják a sérüléseket és serkentik a sejtek anyagcseréjét. 
Az agyi, szív-és érrendszeri egészség:

Az agyi-, szív-és érrendszeri betegség előfordulásának és halálozási arányának nagyon magas a száma, és jelenleg ez az első számú gyilkos, ami több mint 16 millió életet követel egy év alatt. Ennek a betegségnek a kiváltó oka az érelmeszesedés, ami szorosan összefügg a magas vérzsír szinttel.
A homoktövis magolajaktívan csökkenti a vérzsír szintet, ami kiegyenlítődik, táplálja az ereket és javítja az erek minőségét. A gazdag telítetlen zsírsavak, az olajsav a koleszterint csökkenti; a linoleic* sav szabályozza a vérnyomást és megakadályozza a szívritmuszavarokat, a linolenic* sav vérnyomást csökkent, felhalmozott zsírt old fel és javítja az anyagcserét. Együtt szintén a vérlemezkék összetapadását gátolják, és trombózist akadályoznak meg.
A Sitosterol az egyike a sejthártyát alakító anyagoknak, így ez az anyagcserét is serkenti. A Sitosterol összeegyezteti a koleszterint az ételekkel, és így csökkenti a vérsavó-koleszterint. A b-sitosterol ezen kívül hatásosan előzi meg az érelmeszesedést.
Az E-vitamin egy erős antioxidáns, ezen kívül serkenti az anyagcserét, megakadályozza a nagysűrűségű koleszterin oxidálását a szérumban, így gátolja a koleszterin lerakódását és csökkenti a meglévő lerakódást az ér-fal mentén. Ez szintén megakadályozza a telítetlen zsírsavak oxidálását és növeli az immunitást.
A phosphatidok és triterpenoidsok* gátolják a koleszterinképződést, így megakadályozzák a zsírképződést, és segít annak eltávolításában, stb.
A homoktövis magolajnak erősítő hatása van a szív és érrendszerre. A flavononoidok növelik a szívkoszorúér és a szívizmok vérellátását, a tápanyagok felszivódását, csökkentik az oxigénhiányt, igy erősítik a szívizmot és javítják a szívfunkciót. A  Sitosterol lágyítja az ereket, növeli az ellenállásukat, így javítja a rugalmasságukat és megakadályozza az érelmeszesedést. Az E-

vitamin és más antioxidánsok eltávolítják a káros anyagokat, köztük a peroxidokat, a sérült és megsemmisült sejteket, semlegesítik a meglévő károkat. A szerotonin és a betaine* átfogó szabályozás és koordináció által védik az agyi-ér funkciókat a belső elválasztású mirigyeket és az immunrendszert.

A homoktövis magolaj és a rák:

Ma több mint 40 millió ember szenved ebben a betegségben, aminek a következtében minden 6 másodpercben meghal valaki.
A kínai és a korábbi szovjet tudósok rájöttek, hogy a flavonoidok (mint pl. a coumarins, isocoumarins, furocoumarins, quassin) együttesen a szerotoninnal és a fenolokkal integrative rákellenes hatást érnek el. Azon kívül az immunrendszerben szabályozó és javító szerepet játszanak, fenntartják a „killer” sejtek stabilitását és növelik a tevékenységüket.
A homoktövis magolaj rákellenes tulajdonsága különböző módon magyarázható. Először is ez a rákellenes tényezők kombinált hatása. A b-karotin, flavonoidok, polifenolok, terpene, az alkaloidok és a nyomelemek tulajdonságaikban rákellenesek. Együtt olyan összehangolt hatást fejtenek ki, ami sokkal nagyobb, mint az egyéni hatásuk végösszege.
A homoktövis magolaj rákellenes tulajdonságai rövidre zárhatnák a rák kérdését. Csak egy példa: blokkolja az NDMA, a hepatitis C vírus, és az aflatoxin karcinogén hatásait, így megakadályozva a rákos sejtek növekedését. Az antioxidánsok megakadályozzák a károkat, amiket a szabad gyökök váltanak ki, vagyis a rákos sejt-képződést. A homoktövis magolaj serkenti az immunfunkciókat, a C globulin tevékenységét, növeli az antitestek mennyiségét, a makrofágok phagocytosisait*, miközben így megerősíti a test ellenállását a rákos mutációkkal szemben.
A homoktövis magolaj azoknál is nagyon fontos szerepet játszik, akiknek jelentős operációik voltak, kemoterápián vagy sugárkezelésen mentek keresztül. Ezek mind drasztikus beavatkozások, amik gyengévé és kimerülté teszik a pácienst. A kemoterápia és sugárzás megsebzik az emésztőrendszert, a vérképzőrendszert, a máj- és a vesefunkciókat, és a bőr felületét. A betegeknél émelygés, hányás, étvágytalanság, általános gyengeség, rossz hangulat alakul ki, és olyan mellékhatások, mint például az urémia. A tény az, hogy sok páciens nem a rákban, hanem a szövődményekben hal meg.
A homoktövis magolaj nem csak nagyon jó a rák ellen, de javíthatja a páciensek életminőségét azáltal, hogy csökkenti a fent említett drasztikus beavatkozások mellékhatásait. Mivel a szervezet nagy mennyiségű tápanyaghoz jut hozzá, lényegesen javul a beteg ellenálló képessége és fizikai erőnléte. Ezen kívül a műtét helyén javítja a vérkeringést, megszünteti a pangást, elősegíti a szövetnövekedést, és megelőzi a fertőzés kialakulását. Azoknál a pácienseknél, akiknél kemoterápiát alkalmaznak, az olaj segít ellensúlyozni a kezelés mellékhatásait: javítja a gyomor-, és bél funkciókat, az étvágyat, a máj-, és a vesefunkciókat, az általános hangulatot. Más rákellenes gyógyszerekkel javíthatja a kezelést, csökkenti az állapot visszaromlásának, és az áttétnek az esélyét. A műtét utáni sugárterápia bőrégéssel, fekély kialakulásával végződhet, a fehér vérsejtek, és kórokozókkal szembeni ellenállás drasztikus csökkenésével. A magolaj növeli az önregeneráló képességet a sérült sejtekben és szervekben, serkenti a lép, a csontvelő és vérképzőszervek funkcióit, védi a szívet, a májat és a vesét a sugárzás káros hatásaitól. Nem csak a szervezet ellenállását növeli, de megakadályozza más probléma kialakulását, amit a sugárterápia okozhat.

Az máj egészsége:

A kísérletek azt mutatták, hogy a magolaj csökkentette a károsodást a májban, amit az alkohol, parasetamol, szén-tetraklorid, vagy más erős méreg okozott. Ezen kívül, megelőzi a máj elzsírosodását. Ez azért van, mert növeli a koleszterin és a zsír anyagcseréjét, ezáltal helyreállítja a májzsír anyagcsere-zavarait. Ez cserébe csökkentheti a rák és érelmeszesedés előfordulását.

A Sub-Health állapot:

A WHO egy felmérés során azt találta, hogy a világ felnőtt lakosságának10 százaléka egészséges szint alatti állapotban van: vagyis, a fizikai vizsgálatok és a labor eredmények nem mutatnak eltérést, de az egyén mégis különböző problémáktól szenved.
Ide tartozik: (1) a krónikus fáradtság,(ami a túlzott fizikai és szellemi munka, vagy a hosszú távú stressz eredménye), az álmatlanság, feledékenység, álmosság, szédülés, koncentrációs zavar, duzzadt végtagok, váll- és hát fájás, a szervezet ellenállásának a hiánya az influenzával és más betegségekkel szemben, stb.
(2) rossz étvágy, látászavar, depresszió és rémület, nyugtalanság, ingerlékenység, hőingadozás, izzadás, lihegő légzés, általános gyengeség, szabálytalan menstruáció, szexuális inger hiány- a belső elválasztású mirigyek zavara, a menopauza, és az öregedés eredményei.
(3) általános gyengeség súlyos- vagy krónikus betegség után.
Ez az egészségnek egy válságos állapota, aminek a következtében a kórokozók lerohanják a szervezetet, és betegséget okoznak.
A homoktövis magolaj ellátja a testet különféle tápanyagokkal, biológiailag aktív elemekkel, telítetlen zsírsavakkal, carotenoidokkal, phytosterolokkal, aminosavakkal, vitaminokkal és nyomelemekkel. Összhangba hozzák a belső elválasztású-, keringési-, autonóm ideg- és emésztőrendszereket, valamint szabályozzák őket. Mindez, az antioxidáns tulajdonságaival együttesen, helyre állítja az egészséget és megszabadítja a szervezetet az egészséges szint alatti állapotból. Sok ember csodálkozik, hogy amikor megérkezik a hideg évszak, a megszokott megfázás és influenza elkerüli őket a homoktövis magolaj segítségével.
Öregedés-ellenes hatás:
A szakértők összehasonlították a homoktövis magolaját 5 leggyakrabban használt bőr krémmel, és kimutatták, hogy a bőrre hatásos anyagok mennyisége (szabad zsírsavak, szénhidrátok, phytosterolok, phosphatidák, A- és E-vitaminok, carotenoidok)  a homoktövisben sokkal magasabb, mint a kontroll csoportban. Ezek az anyagok szervesen kombináltak, együttesen több védelmet nyújtanak, és több táplálékkal látják el a bőrt. A szabad zsírsavakat, például, könnyen felszívódnak a bőrbe, segítenek megtartani a bőr enyhén savas hatását, ezáltal gátolva a gombásodást. A Linoleic- és a linolenic savak elősegítik a sérült szövetek helyreállítását, a szénhidrogén, pedig, megakadályozza a bőr túlzott nedvességveszteségét, puhábbá teszi a bőrt. A Sitosterol javítja mikro keringést a bőrben, a phosphatid kialakít egy védő réteget, hogy megakadályozza a nedvességveszteséget, megállítsa a kórokozókat, és mint antioxidáns is szerepet játszik.
Kesernyés, savanykás termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. A túlérett bogyókban a cukortartalom akár duplájára emelkedhet, a savtartalom, cserzőanyag-tartalom és C-vitamin-tartalom egyidejű, jelentős csökkenése mellett. 
Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.

Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése