2014. július 7., hétfő

A dinnye jótékony hatásai

A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de ma már a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezheted az ízét. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Ha nem elég édes a vásárolt gyümölcs, készíthetsz belőle salátát zöldségekkel vegyítve, a héját pedig befőttnek is elteheted.
Nagyjából 500 fajtája van, melyek színükben, ízükben vagy érési idejükben különböznek egymástól. Súlyuk négy és tíz kilogramm között mozog. Az érett dinnyének megkopogtatáskor mély hangja van. A kiválasztásnál figyelj arra is, hogy sima és mindenhol szép zöld legyen. Segítségedre lehet a kacs: ha elszáradt, biztosan érett gyümölccsel van dolgod.

Paradicsomhoz hasonlóan a görögdinnyében is megtalálható a likopin nevű antioxidáns, ami a daganatos betegségek megelőzésében lehet a segítségedre. A likopin gyorsan köti meg a káros szabad-gyököket, melyek elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Talán nem is gondolnád, de az édes gyümölcs még az UV-sugárzás elleni védelemben is fontos szerepet játszik. Ez szintén likopintartalmának köszönhető - hiszen ez az anyag fogja fel a bőrt érő káros sugarak hatásait.

Dinnye jótékony hatásai - Az egyik legkiválóbb zöldség amivel találkozhatunk minden nyáron. A dinnyét akár "izotóniás italként" is fogyaszthatjuk, hiszen annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, hogy az pótolja a napi szükséges bevitelt. A dinnye óriási kb 90%-os víztartalma miatt, jól átmossa a szervezetünket, így salaktalanítja - méregteleníti azt. Különböző diéták és fogyókúrák is köthetőek már a dinnyéhez.....

 

Dinnye jótékony hatásai

A görögdinnyéről általánosságban:
A görögdinnye több mint kilencven százaléka víz. A dinnye fogyasztásával salaktalaníthatod bélrendszered és ha nehezen emészthető étellel tömted meg a pocakod, a dinnye ezen is segíthet! Víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érzed magad. Hamar át is esel a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtad, és a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is. Ha alkalmad adódik huzamosabb ideig görögdinnyét fogyasztani, szerencsés vagy, mert helyreállítja a vér sav-lúg egyensúlyát! Tele van rost anyaggal is mely segíti az emésztést is. Kiemelkedően jó hatással van a vesére és a májra. Vitamintartalma nem annyira jelentős, elsősorban C-, E- és B-vitamint vihetünk be vele. Vas-, cink-, magnézium- és sótartalmának köszönhetően a nyári melegben a legkiválóbb folyadékpótlási lehetőség a jól lehűtött dinnye. A görögdinnye húsában és héjában is megtalálható citrullin - nagy mennyiség elfogyasztása esetén - a szervezetben lévő enzimekkel reakcióba lép és arginin-né, azaz esszenciális aminosavvá alakul át. Ez pedig jót tesz a szívnek, a keringésnek és az immunrendszernek. Az arginin a nitrogén-oxid képződését segíti elő, amely a Viagrához hasonlóan ellazítja az ereket
 
Görögdinnye
 
Érdekességek a dinnyével kapcsolatban:

A görögdinnyét szabadföldi termesztésből júliustól októberig fogyaszthatod, exportból az év bármely időszakában megvásárolható!
 
Amit 100 g görögdinnye tartalmaz:
 • Energia 29 kcal
 • Karotin nyomokban
 • B1-vitamin 0,04 mg
 • B2-vitamin 0,02 mg
 • C-vitamin 7 mg
 • Fehérje 0,5 g
 • Zsír 0,2 g
 • Szénhidrát 6,5 g

Mennyi ideig tartható a dinnye? 3 napig
Mennyit tudok leadni, ha rendszeresen fogyasztom? 1 kilót
Mennyit ehetek naponta? 750 kcal

Mit érhetünk el ezzel a diétával?
Mint azt fentebb említettük, léteznek már külön a dinnyére specializálódott diéták is, mely betartásával az alábbi eredményeket érhetjük el:
 • Salaktalanítást
 • Véred sav-lúg egyensúlyának helyreállítását
 • Emésztésed könnyítését
 • Fogyást
Hogyan fogyaszthatjuk a görögdinnyét?
A görögdinnyét frissen fogyaszthatjuk elsősorban, de felhasználhatjuk gyümölcssaláták, bólék készítéséhez is. A ki nem fejlődött, éretlen, apró dinnyéket savanyúságként tartósíthatjuk.

Napi mintaétrend dinnyére alapozva:

Reggeli: fél kiló görögdinnye
Ebéd: fél kiló görögdinnye és 15 dkg túró
Uzsonna: fél kiló görögdinnye
Vacsora: fél kiló görögdinnye és 15 dkg túró

Fontos!
Naponta 80-100 dkg-t lehet fogyni ezzel a kúrával. Szakorvosi és táplálkozástudományi vélemény szerint nagyon szegényes étrend, hosszabb távon proteinhiány miatt veszélyes!
 
Lehetőségünk szerint a Magyar dinnyét fogyasszuk és ne az importból származó egyéb dinnyéket! A Magyar dinnyének párja nincs!
 
FORRÁS:INTERNET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése