2014. május 18., vasárnap

Általában a levenduláról

                                                                        
Talán nem is gondolnánk, de a levendulát, ezt a szemet gyönyörködtető, üde illatú, önmagában is nyugalmat árasztó virágot mennyi mindenre tudjuk felhasználni. 

levendula_lavender_lavandula_augistifolia_brilla_term__szetes_nat__r_kozmetikumok_4__3_.jpg
Már az ókorban felismerték gyógyhatását a rómaiak hozták be Európába és terjesztették el ültetvényeken. Mára szinte minden kiskertben megtalálható szárazságtűrő, meleg, napos helyet kedvelő tulajdonsága miatt szinte igénytelen a gondozása. A sokoldalú levendulának a virágát használjuk fel, szárított vagy frissen vágott állapotban.
Egy stresszes fárasztó nap után készíthetünk illatos levendulás kényeztető fürdőt vagy teát.
A levendula a Földközi-tenger vidékéről származik, neve a latin lavare szóból ered, jelentése: mosni.

Júliustól szeptemberig virágzik, illata erős, átható. Virágzata ibolyakék, évelő növény az ajakosvirágúak családjába tartozik.
Dél-Franciaországban aroma és illatanyagáért termesztik.

Aromájáról már a rómaiak idejében is ismert volt, a fürdőiket illatosították vele. Régi füves könyvekben is találunk utalást arra, hogy dicsérik az illatát, melegítő és nyugtató hatását. Igazán divatos és elismert növény Európában, csak a XVI. Században lett.

A levelében és virágában található az értékes hatóanyag: cseranyag, glycosida, saponin, illóolaj (kámfor), és flavonoidok.

Illóolaját, a virágzatából nyerik és az aromaterápia számára nélkülözhetetlen. 

Rosszalvók tehetnek szárított levendulát a párnájukba és máris jobban alszanak tőle.
Ne feledkezzünk meg a levendula a szépségápolás területén is kitűnő segítség.Készülhet belőle arckrém, testápoló, szappan, fertőtlenítő hatása miatt zsíros és pattanásos bőrre tonik, arckrém.
A levendula illóolaj az egyetlen, amit hígítatlanul is használhatunk nagy hatásfokkal sebgyógyításra, kisebb égési sérülésekre.
A népi gyógyászatban külön megemlítik jótékony hatását.  Gyógyító ereje a virágban található illóolajban rejlik. A levendula virágából készült gyógytea kiváló görcsoldásra, gyomor és bélbántalmak kezelésére valamit idegnyugtató és fejfájást csillapító hatású.
                                                                       
                                                                      
 Forrás:Internet
Szerkesztette:Szőkéné Ágota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése