2014. május 11., vasárnap

A bodzáról fontos információk.

Városiaknak sem kell messzire kirándulni érte, vidéken meg szinte minden portán megtalálható. Gyógynövényként, különleges csemegék alapanyagaként, természetes ízesítő és színező szerként is ismert.
A bodza sok mindenre nyújt gyógyírt. Egyike a legrégibb és legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényeinknek. Gyakorlatilag minden részét - a virágoktól, termésektől kezdve a levelein és a kérgén át egészen a gyökeréig - használhatjuk különféle betegségekre .
A bodzacserje levele cseranyagot, gyantát, szambucin-alkaloidát, szambunigrin kéksavat, A-provitamint tartalmaz. Teáját reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak, lázcsillapítónak használják, koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

A bodza hatékony gyógynövény: vértisztító, izzasztó és hashajtó hatású; véd hurut és reuma ellen; segít vízkór, isiász és keringési panaszok esetén; serkenti a versműködést (méregtelenít); magas vitamintartalmának köszönhetően megelőzhetünk sok betegséget.
A bodza ízletes csemege is, a konyhában is sokféleképpen felhasználhatjuk - a bodzavirágot kisüthetjük palacsintatésztában, a bogyókból pedig készíthetünk bort, likőrt vagy lekvárt.


Mely betegségekre alkalmazhatjuk a bodzát?

Lázzal járó megbetegedések és influenzás fertőzések
A náthával és lázzal járó megfázásra és influenzára nagyon találó az a frappáns mondás, hogy "kezeléssel együtt egy hétig tart, kezelés nélkül pedig hét napig".
Ha sikerült elkapnunk a rengeteg bosszúságot okozó influenzavírusok egyikét, akkor nincs mit tennünk, át kell vészelnünk a betegséget. (Szigorú ágynyugalom, bőséges folyadék- és vitaminpótlást ajánlott!) A betegséget nehézfegyverzettel, azaz antibiotikummal úgysem lehet megszüntetni.
A bodzából előállított izzasztó készítmények és teák enyhülést hozhatnak azáltal, hogy megteszik az első lépést a gyógyulás irányába, azaz a szervezet saját védekező erőinek mobilizálásával megkezdődik a méregtelenítés.



A felső légutak gyulladása
A kiváltó ok lehet meghűlés vagy vírusfertőzés, de különféle vegyi ingerek illetve egyes ragályos betegségek is kiválthatják a hörgők gyulladását. A megfázással járó enyhe tüneteket mindannyian jól ismerjük, de vigyázzunk, semmi esetre sem szabad lábon kihordani. A krónikussá vált broncitist (hörghurut) komolyan kell venni. Ebben az esetben már nem segít a bodzakúra!

A veseműködés zavara
A veseműködés zavarát kiváltó okok igen sokfélék lehetnek: a húgyutak megfázása következtében a vizeletkiválasztás fájdalmassá válik, valamint narkózis és bizonyos gyógyszerek, illetve olyan vírusos megbetegedések, mint pl. a hepatitisz is állhatnak a háttérben. (A tünetek tartóssá válása esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!)
Először próbálkozhatunk az enyhén vízhajtó bodzavirág teával. Az adagolással legyünk óvatosak! A legjobb, ha más gyógynövényekkel együtt alkalmazzuk, mert az erős vízhajtás következtében szintén vesegyulladás alakulhat ki.

Diabetes mellitus
A cukorbetegség a glükózanyagcsere zavara, amely különböző formákat ölthet. Az orvosok a vércukorértékek, a vizeletben kimutatható cukor vagy az inzulinhiány alapján könnyen fel tudják állítani a diagnózist.

A diabétesz jellegzetes tünetei a gyakori vizeletürítés, testsúlycsökkenés, fáradékonyság, a férfiaknál a potencia-, nőknél a menstruációs zavarok. A betegség örökletes eredetű is lehet.
A homeopátiás bodzakészítményekkel történő kezelés a fent említett tünetekből adódik: a bodza méregtelenítő, immunválaszt serkentő, ellenálló képesség fokozó és erősítő hatású.

Hogyan fogyasszuk?

A legismertebb felhasználási módja a bodzalimonádé és a bodzaszörp. Az előbbi elkészítése igen egyszerű: nagy kancsó limonádét készítünk, és abba néhány jól megmosott virágot áztatunk. Néhány óra múlva kellemes, muskotályos ízzel gazdagodik limonádénk, és kész van a pompás, tisztító és gyógyhatású frissítőital. A bodzaszörp receptje is ezen alapul, csak, mivel hígítva fogyasztják majd, jóval több cukorral, citrommal, - és ha télire szánják - tartósítva készül. A virágból nemcsak ital, hanem palacsintatésztába mártva és forró zsiradékban kisütve különleges édesség is készülhet. Ha a virágokat nem szedték le, kék, fényes kis bogyókká érik nyár végére. Nyersen hashajtó hatása miatt nem ajánlatos sokat fogyasztani belőle, (nagy mennyiségben ciánglikozid tartalma miatt toxikus hatású is lehet). Más gyümölcsökkel, például szilva vagy körtedarabokkal együtt elkészítve kellemes ízű, gyógyhatású kompótot, lekvárt főzhetünk, szörpöt készíthetünk vele, egyes vidékeken bort és pálinkát is főznek belőle. Szárítva teának is használják.

Bodzadzsem

bodzadzsem nagyon magas C-vitamin-tartalmú, ezenkívül úgynevezett flavonoidokban is gazdag. Kitűnően védi egészségünket.

Hozzávalók
  • érett, fekete bodza
  • cukor
  • víz
  • Elkészítés

    Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. Egy kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, és erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük és száraz gőzbe rakjuk. Nálunk vidékeken köhögés elleni házi szerként fogyasztják.
                                                                 

    A mérgező bodza és az ehető bodza megkülönböztetése

    Az ehető bodza, azaz a fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa, bár a fa méretet csak a legjobb termőhelyeken éri el. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok szétosztva az egész bokron megtalálhatók, a termések lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi része ennek is mérgező.
    A mérgező gyalogbodza ezzel szemben nem fásszárú, hanem lágyszárú, sokkal kisebb növény. Az ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el és a portokok pirosak, a növény termése is felfelé áll. Az ehető bodza virágában nincs piros szín, csak fehér és sárga.

    A fekete bodza:

    ehető bodza 1
    Ez a bokor, a fekete bodza. Nagy bokor, sok-sok virággal, vagy ősszel ernyő szerű termésekkel.
    ehető bodza 2
    Lefelé csüngő, ernyős, fekete színű bogyós termés.
    bodza virág

    A gyalogbodza, földi bodza:

    gyalog bodza
    A mérgező bodza, azaz a gyalogbodza virágain jellemző a piros szín, míg az ehető bodza virágában nincs piros.
    mérgező bodza
    A mérgező bodzának (gyalogbodza) felfelé áll a termése, az ehetőnek (fekete bodza) lefelé csüngő.
    Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése