2014. április 18., péntek

A szépen megterített húsvéti asztal.

A húsvéti vendégvárás egyik legfontosabb kelléke a szépen megterített húsvéti asztal, amelyhez most néhány tippet-ötletet adunk.
Igazán szép húsvéti abroszt ma nehéz kapni, így akinek van ideje és kézügyessége készíthet saját kezűleg is, hiszen egy szép hímzett terítő már önmagában is ünnepi hangulatot áraszt.
Ha nincs időnk kézimunkára, akkor sincs gond, csak használjuk a tavasz legszebb színeit a terítésénél. Az üde zöld tavaszi szín jól kombinálható a tavasz más színeivel így pl. a sárgával, a kékkel vagy a rózsaszínnel.

Fontos hogy a terítésénél is ezeket a színeket kombináljuk egymással, a tányérokat, szalvétákat, és apró kiegészítőket ezekben a színekben vegyük meg. Ha a tányérok és szalvéták is mintásak, válaszunk egyszínű abroszt, mert a túl sok minta már zavaró lehet. Ekkor vagy egy tojáshéj vagy egy halványzöld színt válasszunk abrosznak.

A sárga színű asztalterítő pl. jól mutat egy kék terítékkel, és apró zöld tojásgyertyákkal. Helyezzünk el az asztalon pár barka ágat, apró kis masnikat, vagy húsvéti szalvétagyűrűket. A tojáshéj színű abroszon a lila szín is jól mutat, amelyet szintén dekorálhatunk rózsaszín vagy sárga kiegészítőkkel.
Ha minden kellék színe harmonizál, egymással jöhet a terítés.
A tényérok az asztal szélétől 2 cm.-re kerüljenek, és a terítékek távolsága egymástól 50 cm legyen így kényelmesen elférnek a vendégek.
Az evőeszközök sorrendje sem mindegy hogy helyezkednek el, a tányértól jobbra legtávolabb legyen a leveses kanalat majd utána a kiskés az előételhez végül a nagy kés. A bal oldalt kerülnek a villák itt is nagyság szerint sorban. A desszert villa és kiskanál a tányér fölé kerüljön.

A poharak is válogassuk össze, a vizes pohár a nagykés hegye fölé kerüljön, a többi poharat, ha már nincs, hely az asztalon inkább tegyük külön tálcára.
Ha virágot teszünk az asztalra, fontos hogy vendégeket ne zavarja az étkezésben, átlássanak a virágok fölött és ne legyen túl erős az illata.

A húsvét megünneplésének mikéntje ősi hagyományokban, szokásokban gyökerezik. A friss virág, a barka, a nyuszi és a hímes tojás mind-mind olyan szimbólum, mely régóta jelképezi ezt az ünnepet. A színpompás dekoráció, a tarka-barka tojások az újraéledő természetet idézik, ám a hagyományok tisztelete mellett megengedhetjük magunknak, hogy olykor-olykor a szokásostól eltérő módon díszítsük fel otthonunkat.

Az ünnepi asztal díszei:

Finoman elegáns és harmonikus lesz az ünnepre terített asztal, ha a sokféle szín helyett egyetlen hozzánk közel állót választunk, és ennek különböző árnyalatait használjuk a díszítéskor.
A díszbe öltöztetett ebédlőasztal mellett ízléses tálalásban jobban esik az étel, és jobban élvezzük az együttléteket is.
Terítékünk akkor lesz hangulatos, ha az étkészlet mellé stílusban és színvilágban harmonizáló asztali díszeket választunk. Gondoljuk át, milyen terítőink, textilszalvétáink, tányérjaink vannak, és ezekhez előre tervezzük meg az ünnepi kiegészítőket. Érdemes a terítéket néhány saját kezűleg készített aprósággal csinosabbá tenni.
Ha a pénztárcánk megengedi, és van elég időnk, néhány újdonságot is vásárolhatunk. A meghitt hangulat megteremtéséhez azonban nem szükséges méreg drága étkészletet venni. Színes textileket, szalagokat olcsón beszerezhetünk, üvegpoharakból látványos mécsestartót készíthetünk, a tavaszi sétákon gyűjtött faágakból, gallyakból húsvéti koszorút fonhatunk. A vidám ünnepi hangulat titka az anyagok és színek harmóniája. A vékony pamutvásznak, könnyű selymek és a világos de nem harsány színek találkozása derűt és nyugalmat hoz otthonunkba.
Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése