2014. február 5., szerda

Sziklára épült szentélyek, kolostorok és templomok.

Mélyedéseket kerülgetve, sziklákon kapaszkodva juthatunk el ezekre a meseszép helyekre. Távol a világ zajától húzódnak meg, a most bemutatott, sziklára épült szentélyek, kolostorok és templomok.

Jóleső nyugodtság árad a képekből, és misztikus érzést kölcsönöznek a helyek, mint például a bhutáni kolostor, a Tigris Fészek vagy a Meteorák.

1. TaungKalat monostor, Burma (Mianmar)

A Bagantól délre található cukorsüveg alakú hegyen, egészen pontosan a Popa hegyen (1518 m) áll a TaungKalat buddhista szentély. Gyönyörű látványt nyújtanak az erdő borította tájban megcsillanó aranyszín tetejű pagodák, avagy a Natok palotája (ősi szellemek).

A Popa hegy i.e. 442-ben egy vulkánkitörés során jött létre és azóta is az istenek és szellemek lakóhelyéül szolgál. A hegyen álló templomot csak az odavezető 777 lépcsőn keresztül lehet megközelíteni, mezítláb. Ám arra készüljünk fel, hogy a hegyen élő néhány tucat majom nem csak szórakoztatja az embereket, hanem a lépcsők tele vannak az ürülékükkel és vérükkel, tehát érdemes odafigyelni hova lépünk.

A hegytetőn templomok, buddhaszobrok, adománygyűjtő perselyek és tiszta időben gyönyörű kilátás fogadja a látogatót. Néhány szabályt azonban be kell tartanunk, nem viselhetünk a hegyen fekete és vörös színű ruhát, és nem szabad húst vinni magunkkal.

2. Taktshang kolostor, Bhután

A Himalája keleti részén található a világ egyik legelzártabb országa Bhután. Leghíresebb kolostora, a 900 méter magas sziklafalon Paro völgy felett található Taktshang Kolostor.
A legenda szerint Rimpoche Guru, a 8. században egy tigris hátán repült ide és űzte el a gonosz szellemeket. A kolostor eme győzelem helyszínén épült, és nevét is innen kapta: Tigris Fészek. A kolostor azóta is egyet jelent: a jó győzelmét a gonosz felett.

1998-ban a Taktshang kolostor egy tűzvészben leégett, de a restaurátoroknak köszönhetően ma már újra régi fényében pompázik. A meredek hegyoldalon egy megterhelő gyalogút vezet fel, de ha szerencsénk van és a bhutáni király hivatala engedélyezi, belülről is megcsodálhatjuk a szentélyt.

3. Sümela kolostor, Törökország
Trabzontól nem messze, egy meredek sziklaszirten, fecskefészekszerűen helyezkedik el a Sümela (Szent Mária) kolostor. A legenda szerint ezen a helyen Mária arcát látták a sziklafalban, így az alapítók Barnabás és Szofóniusz egy vallási szentélyt emeltek a 4. században erre a különleges helyre.
A világhíres görög-ortodox kolostor a 14. században nyerte el jelenlegi formáját. A 300 méter magas sziklafalra egy meredek, de festői szépségű ösvény vezet fel.

4. Xuan Kong Si függőtemplom, Kína
Pekingtől mintegy 500 kilométerre, délnyugatra a Shanxi tartományban található a Xuan Kong Si függőtemplom. A Függő Kolostort a Jinlong kanyon fölé egy függőleges sziklafalra építették.  A 491-ben épült Függő Kolostor buddhista, taoista és konfuciánus elemeket is hordoz.

Termei és pavilonjai a szikla felszínén épültek, kihasználva a természet adottságait, a kiszögelléseket és a bemélyedéseket. Az egyes épületeket folyósok, pallók és hidak kötik össze. 
Egyedülálló építészeti megoldásokat alkalmaztak, a keresztgerendák, melyek az épületet tartják, a sziklába vannak süllyesztve, lentről nézve a templom azt a látszatot kelti mintha mindjárt lezuhanna. A mintegy 1500 éve készített Függő templomnak ma is csodájára járnak a mérnökök a világ minden tájáról.


5. Meteorák, Görögország
Görögország egyik legkülönlegesebb és legkedveltebb látványosságai a Pindosz-hegységben elszórtan elhelyezkedő kolostorok. A 300 méter magas sziklák tetején álló 24 kolostorból mára csak 13 maradt meg, amelyből ma már csak ötöt használnak a szerzetesek, apácák.
A 15. században érkezett, Athanásziosz szerzetes volt a kolostorváros megalapítója. Míg régen kötélhágcsókon felmászva vagy csörlővel felhúzott kosárban lehetett feljutni, addig ma már sziklából kivájt lépcsőkön lehet megközelíteni a kolostorokat. A kolostorok elég rapszodikusan vannak nyitva, úgyhogy érdemes előre tájékozódni.

Forrás:  / Pozitív Nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése