2014. január 27., hétfő

Tudjunk meg többet a dióbélről....

Most sokan rávághatjuk, hogy mit is tudhatna azon kívül, mint azt, hogy FINOM!!! A dióbél nemcsak csemege, étel, csipegetni való, élvezeti cikk, hanem kevesen ismerik gyógynövényként is.
Vérnyomáscsökkentő, koleszterinszint-csökkentő hatását nem lehet eltúlozni. A  dióbél gyakorlatilag nátriummentes. A dióbél vérnyomáscsökkentő, jó hatással van az erekre, az agyi erekre is. De a dióbél egyéb gyógyhatásai is fontosak. Olyannyira számosak, hogy felsorolni, is nehéz.
 Egyrészt általános erősítőszerként hat, magas energia-, vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt. Magas kalcium-tartalma a fogaknak, a csontokat erőssé teszi. Fizikai gyengeség esetén naponta együk a diót.  Kiváló a szívre, vérszegénységre, sápadtságra, agyműködésre. Erősödésre, hízásra van szüksége? Akkor a dióbél fogyasztása igen ajánlott. Fehérjetartalma nagyobb, mint a húsé, tojásé, és szinte teljes értékű. Gyermekgyógyászatban kifejezetten ajánlatos vérszegénység és sápadtság esetén, a csontnövekedést a gyerekeknél is segíti. Cukorbajosoknak is ajánlott, mert cukor- és poliszacharid-tartalma alacsony.
Egy recept, hogy megerősödhessünk a dióval: Harminc deka dióbelet ugyanannyi aszalt barackkal (vigyázat, a kénezett import aszalt barack nem jó!) és egy egész citrommal, héjastól, húsdarálón le kell darálni. Három deci mézzel jól el kell keverni. Naponta 1-2 kávéskanállal kell ebből az elixírből bevenni, és mire elfogy, vége a lábadozásnak, meggyógyultunk. Közben hűtőben kell tartani. Rendszeres fogyasztása rendben tartja a beleket, normalizálja a bélműködést. Ez főleg idős korban hasznos.
Székrekedés ellen olajtartalma hat, megnedvesíti a beleket, elősegíti a rendszeres ürítést. Erre a célra 20 db dióbélhez keverjünk kevés aszalt fügét, aszalt barackot, egy egész citromot, mazsolát, aszalt szilvát. Robotgéppel jól dolgozzuk el. Naponta két evőkanállal együnk belőle. Nemcsak a bélműködést serkenti, hanem bőséges vitaminforrás is. És emellett igen finom is, ne feledjük, nem kényszerűség, hogy megegyük, mert etetni tudja magát.
A mazsola és darált dióbél kombináció nemcsak az emésztőrendszerre jó, a szívizmot is erősíti, tonizálja az idegrendszert, és csökkenti a fejfájást. Naponta 3 dkg dióbelet, 2 dkg mazsolát fogyasszunk erre a célra, és egészítsük ki 2 dkg sajttal is. Ennyit igazán megehetünk az egészségünkért.
Visszatérve az emésztőrendszerre, a  hasmenést mérsékli. Naponta a reggelihez kell néhány gerezddel fogyasztani. Felfúvódás esetén pirított tört dióbelet is lehet naponta 2-3-szor ennünk. Elég egy késhegynyi belőle. Étvágytalanság ellen is jó.
Gyomorfekélyt is gyógyítanak dióbéllel. Egy liter étolajban két hétig áztatnak 10 dkg dióbelet zárt üvegben. Közben többször felrázzák. Így diós olajat kapnak, amit egyenlő arányban kell mézzel összekeverni. Naponta, étkezések előtt kell keveset magunkhoz venni belőle.
Másik népi ajánlás a gyomorfekély gyógyítására: Készítsünk diótejet 2 dkg dióbél mozsárban történő összetörésével és 1 dl forró vízbe keverésével. Jól össze kell rázni, és le kell szűrni. Már csak 1-2 kávéskanál mézet kell hozzákeverni, és minden étkezés után félórával, egy kávéskanállal kanalazni belőle. Érdemes kipróbálni!
A dióbél májgyógyszer is. Azok a májbetegek, akik nem fogyaszthatnak zsiradékot, a diót nyugodtan ehetik, mert serkenti a máj működését, és ezzel az emésztést is. Jót tesz továbbá a termékenységnek és a hormonháztartásnak is.
Mézes dióbelet köhögés ellen is használhatunk. 1:1 arányban keverjük össze a darált dióbelet mézzel, és vízzel hígítjuk. Kis kortyokban iszogatunk belőle napközben, naponta 1-2 pohárral összesen.
Köszvény ellen is jó a dióbél fogyasztása, mert purinmentes. A vesének pedig azért, mert klórmentes.
   

Az összevágott dióbelet külsőleg kelésre lehet kötni. Ez a módszer azonos az 1700-as évek oroszországi katonakórházainak gyakorlatával, ahol a sebek gyorsabb gyógyítása érdekében használtak dióbelet külsőleg. Máig használják sebekre, kelésekre, daganatokra.
Mit csináljon az, aki éjszakánként izzadni szokott. A dióbél erre is gyógyszer lehet. Mézzel kevert dióbelet egyen naponta 4-5 evőkanállal és lehet, csökkenni fog az izzadás.
A dióbél foszfortartalma javítja a memóriát, értékes magnézium-tartalma viszont stresszoldó hatású. Mivel a dióbél az ember számára teljes értékű élelmiszernek tekinthető, rendszeres fogyasztása nyomán az egészség szemmel láthatóvá válik. Élettel telítődik a bőr és a haj is. Valahol betegség a nem kielégítő nemi aktivitás is. A nemi vágyat és képességet is növeli a dióbél-fogyasztás.
Ezenkívül tudja még: csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, jelentős mennyiségű omega-3 zsírsav és E-vitamin található benne – hogy csak néhányat említsünk számos gyógyhatású összetevői közül. Jelentős mennyiségű káliumot, foszfort és kalciumot tartalmaz, de cink, réz, mangán, magnézium, nátrium, vas és szelén is található benne, igaz csak szerényebb mennyiségben. A dió magas A-vitamin, B1- és B6-vitamin, C-vitamin és K-vitamin tartalommal bír, ennek köszönhetően hatékony immunerősítő lehet az őszi-téli megfázásos időszakban is. Napi 30 gramm dió elfogyasztása segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gátolja a vérrögképződést és javítja az érfalak rugalmasságát.
A dió hízlal, oda kell rá figyelni, korlátlan mennyiségben ne fogyasszuk. Naponta elég belőle kicsi, mert egyébként teletömi a zsírpárnáinkat. Omega-3 zsírsavban gazdag, a 2-es típusú cukorbetegség ellen is remek fegyver, kiváltképp a nők esetében. Antioxidánsainak köszönhetően a rákmegelőzésben is szerepet játszhat. Segíti az emésztést.
A dióból sajtolt olaj igazi kuriózum, az egészséges és modern konyha egyik fontos alapanyaga. Erőteljes, markáns íze kiválóan ízesíti a salátákat, salátaszószokat, leveseket, mártásokat. Hamar avasodik, ezért ne tartogassuk sokáig. Védi immunrendszerünket, javítja a memóriát, és más tekintetben is jótékonyan hat az agyműködésre, egészségmegőrző és gombaölő hatású. Magas E-vitamintartalmának köszönhetően kiválóan ápolja bőrünket.
A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható. Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk ki.
dióbelet szinte mindenki fogyasztja feltörve a kemény héját, sütemények tészták kedvelt adaléka, saláták duzzasztója de húsételek mellett is megtaláljuk. A dióbél tápanyagtartalma a legerősebb húsokéval megegyező, amellett, hogy még a fogyókúrázóknak is ajánlott napi két három szem fogyasztása. Annak is ajánljuk, aki nem annyira szereti, de napi kevéske dió fogyasztásával tehet ő is az egészsége érdekében.
                                                               


Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése