2014. január 6., hétfő

Osho: A birtoklási vágyról

"A Szeretet csak akkor lehet hiteles és valódi, ha a Bensődben növekszik. A szeretet nem tanulási, hanem fejlődési folyamat. Nem arra van szükség, hogy megtanuld a szeretet módjait, hanem inkább arra, hogy elfelejtsd a szeretetlenség módjait. Annál rosszabbat nem is tehetnél, mint amikor egy emberi lényt a tárgyak szintjére alacsonyítasz. És ezt jelenti a birtoklás. Birtokolni csak tárgyakat lehet, emberi Lényeket nem. Lehetsz a pároddal bensőséges kapcsolatban, megoszthatod vele a szerelmedet, a költőiségedet, a szépségedet, a testedet, az elmédet... Megosztani lehet, de üzletelni nem. Nem alkudozhatsz. Egy férfit vagy egy nőt nem birtokolhatsz.

Mégis mindenki a világon ezzel próbálkozik. És itt az eredmény: a Föld nevű őrültekháza. Birtokolni próbálsz - de persze a dolog természeténél fogva ez lehetetlen. És akkor jön a gyötrelem. Minél inkább próbálsz birtokolni valakit, ő annál inkább függetlenné akar majd válni, mert mindenkinek születési joga, hogy szabad legyen, hogy önmaga lehessen. Az egyetlen Szent hely - a szó igazi értelmében - a legbensőbb magánéleted:a Függetlenség, a Létezés helye.

 Ha valóban szeretsz valakit, akkor Tiszteletben tartod a másikat. A szerelem a pillanaté, és semmi köze az állandósághoz. Lehet, hogy az örökkévalóságig tart - de a szerelem alapjában véve a pillanat jelensége. Ha a következő pillanatban megtörténik újra, akkor boldog lehetsz. Ha nem, akkor légy hálás azért, ami legalább addig történt. A szerelemnek folyamatos áramlásban kell maradnia, nem állhat meg. De az emberek ostobán azt gondolják: ,,Ha ez a pasi, vagy csaj kisiklik a markomból, akkor egész életemben szerelem nélkül fogok senyvedni." És nem tudod, hogy éppen azért fogsz senyvedni, mert fogságban próbálod tartani a másikat. Így nem kaphatsz szerelmet. A foglyodtól, a rabszolgádtól nem kaphatsz szerelmet. Nem várhatsz szeretetet a vagyontárgyaidtól - a székeid, az asztalod, a házad, a bútoraid nem tudnak szeretni.

Szerelemre csak olyasvalakitől számíthatsz, aki Szabad, akinek az Egyediségét és Szabadságát tiszteletben tartod. Az a pillanat, amikor a szerelem megtörténik, a másik szabad döntésén múlik. Ne tedd tönkre azzal, hogy birtokolni akarod, hogy magadhoz akarod láncolni. Ne pusztítsd el jogi kötelékkel, házassággal. Hadd maradjon szabad a másik, és Te magad is. Azt se hagyd, hogy bárki Téged birtokoljon; mert ha valaki birtokol téged, akkor a Lelkedet veszíted el. A szabadság egy kicsit több bátorságot, merszet kíván meg, de élvezni fogod. És nem fogja a kapcsolatodat megzavarni, hanem inkább gazdagítani fogja. Ezentúl a találkozásotok mindig szép marad. Akkor nem öregszik el, és nem romlik el a kapcsolatotok. (Osho: A birtoklási vágyról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése