2013. október 8., kedd

Ki ne vágyna egy csészényi forró, illatozó teára?


A teákról

A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. Ilyen például a fekete tea, míg a levendula tea éppen ellenkezőleg, nyugtató hatású.
 A teacserjét főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik. (A teakereskedelemben Srí Lanka és Tajvan régi neve, Ceylon és Formosa használatos.)

A tea nevű ital a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet. A fekete, zöld és fehér teák ugyanezen növény különböző részeiből készülnek, eltérő eljárásokkal.
Teának (plantateának) nevezzük ezen kívül a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.

Nemcsak felmelegít, hanem javítja hangulatunkat, serkenti az agyműködést, sőt immunrendszerünket is erősíti. Ügyelni kell viszont arra, hogy a napszakhoz illő teát válasszunk.  Egy élénkítő tea segíti az ébredést, más fajtákkal napközben fokozhatjuk a koncentrációnkat, este pedig igyunk nyugtató hatásút.
Kalandozzunk egy kicsit a fekete tea, a zöld teák és más teafajták között!
                                                       

Útmutató a teák világához:
Fekete tea - koffeintartalma miatt élénkítő hatású. Serkenti a vérkeringést és a légzést, így agyunk több oxigénhez jut, tehát szellemi teljesítőképességünk is javul. Reggel és napközben fogyasszuk!

Oolong tea – szintén tartalmaz koffeint. Jó hatással van a koncentrációra és a memóriára. Segíti az anyagcserét, és megakadályozza az elhízást. Fogyasztása éhgyomorra nem ajánlott.

Zöld tea – vitaminokat, ásványi sókat és antioxidánsokat is tartalmaz. Éberségnövelő, csökkenti az alvásszükségletet és formában tartja az elmét. Rákmegelőző hatású, s az egyik leghatásosabb zsírégető tea.

Pu-erh – koffeintartalma alacsony, ezért késő este is ihatjuk és gyerekeknek is ajánlott. Ha fogyókúra alatt rendszeresen fogyasztjuk, segíti a súlyfelesleg leadását.

Rooibos – koffeinmentes és tannin tartalma is alacsony, ezért egyaránt ideális folyadékpótló gyerekeknek és felnőtteknek is. Fogyasztása ingerlékenység, alvászavar, álmatlanság és depresszió esetén is ajánlott.

Lapacho tea – immunrendszer-erősítő, alkaloidjai gátolják a rosszindulatú sejtek szaporodását. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító, sőt a cukorbetegség kezelésére is jó. Kúraszerűen ajánlott inni!

Gyógy- teák

A gyógynövények teájának hatásai az illető növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre ható teákat különíthetünk el. Általában kúraszerűen alkalmazva fejtik ki igazi gyógyító hatásukat.

Teázási tanácsok:

• A leforrázott tea ne érintkezzen fémmel, csak üveggel vagy porcelánnal!
• A teához szükséges vizet olyan edényben forraljuk, amelyet másra nem használunk!
• Mindig a felforralt vizet öntsük a teára és ne fordítva!

                                             


Forrás :Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése