2013. október 5., szombat

Így tartsd életben az orchideát!

Orchideát venni nem jelent nagy kihívást. Sokkal nagyobb feladat a csodás növény megfelelő ápolása, életben tartása, "újravirágoztatása". 9 alapszabály orchidearajongóknak.

Hirdetés

Csodaszép, amikor megkapjuk. Két hónapig virágzik is, majd hoz egy-két levelet, aztán elkezd szürkülni, egy darabig vegetál, majd elpusztul. Ugye ismerős? Pedig ha betartod szakértőnk tanácsait, semmi hókuszpókuszra nem lesz szükséged ahhoz, hogy e különleges növény évekig otthonod dísze maradjon.

Rengetegféle orchidea létezik, de a leggyakoribb fajta mégis a phalaenopsis, más néven pillekosbor vagy lepkeorchidea. Ha otthon szeretnénk orchideát nevelni, érdemes ezt a típust választani, mert tartása jóval egyszerűbb a többi fajtánál.

 1. Mikor és hogyan öntözzük?

Az orchideát akkor érdemes megöntözni, amikor az ültető közeg majdnem kiszáradt. Ez heti egy, maximum két locsolást jelent. A földlabda nedvességtartalmára a léggyökerek színe utal. Amíg zöldek a gyökerek, nincs szüksége a növénynek vízre, ha viszont világos szürkés árnyalatúvá válnak, akkor meg kell öntözni az orchideát.

Így tartsd életben az orchideát!

A lágy vizet és az esővizet szereti a legjobban, de csapvízzel sem tesszük tönkre, azt viszont lehetőség szerint két-három napig hagyjuk állni, hogy a mészkő leülepedhessen belőle. Fontos, hogy a víz hőmérséklete langyos legyen, semmiképp sem hideg, nehogy megfázzanak a gyökerek. Felülről öntözzük, közepes vízsugárral vagy permetezővel spricceljük a földlabdát. Arra is ügyeljünk, hogy ne álljon vízben a növény, mert ez esetben elrothadhatnak a gyökerek.

Tipp: Szerezzünk be egy vízpermetezőt (pl. IKEA Vildbär, 250 Ft), vagy fogjuk be az ablaktisztító kiürült flakonját, töltsük meg vízzel, így mindig szoba-hőmérsékletű folyadékkal spriccelhetjük az orchideát. 


 2. Árnyékos vagy napos helyre tegyük?

Világos, de tűző naptól mentes helyen neveljük orchideánkat. Nyáron kitehetjük a teraszra, de az erős, direkt napfénytől akkor is óvni kell.

Így tartsd életben az orchideát!

Tipp: Déli ablakban különösen szeret a növény, de télen, mikor nagyon alacsonyan jár a nap, tegyük át nyugati vagy keleti ablakba, különben megégnek a levelek. Ha erre nincs módunk, akkor az ablaktól távolabbi, de még világos hely is megfelel neki.

 3. Milyen hőmérsékletet és páratartalmat kedvel?

A 18–24 °C hőmérsékletű lakásban kiválóan érzi magát a lepkeorchidea, sőt nyáron a 27–28 °C–ot is kibírja, de hidegben a növekedése leáll, a fejlődésben levő bimbók lehullanak. A 60–70%-os relatív páratartalmat szereti a legjobban, ha lakásunk ennél szárazabb, spricceljük, öntözzük gyakrabban az orchideát.

 4. Milyen edényben neveljük?

Az orchideákat átlátszó műanyag cserépben árulják, de ennek csak a tenyészidőszak alatt van jelentősége, utána bármilyen (fém, kerámia, műanyag stb.) edényben eredményesen nevelhetjük a növényt.  A cserépnél viszont egy dologra figyelni kell: olyat válasszunk, aminek az alja nem lapos, hanem kis lábakon áll. A cserép és a kaspó között így létrejövő egy-két centiméternyi légrés fogja megakadályozni azt, hogy a felesleges vízben rothadásnak induljanak a gyökerek.

Így tartsd életben az orchideát!
Így tartsd életben az orchideát!

5. Mit tegyünk, ha elvirágzott?

Miután leszáradt az utolsó virág is, metsszük le a szárat a második vagy harmadik ízköz felett. Ezzel másodvirágzásra serkentjük a növényt.

 6. Mi a teendő, ha nem virágzik, csak levelet hoz, vagy azt se?

Tudnunk kell, hogy természetéből adódóan a növény nyáron inkább levelet növeszt, és télen virágzik. Persze ha jól bánunk vele, évente kétszer-háromszor is megörvendeztethet azzal, hogy virágba borul. Ha hosszabb idő után se virágot, se levelet nem hoz, akkor tápanyaghiányra gyanakodhatunk. Hasznos lehet ilyenkor átültetni, illetve virágtáppal segíteni a fejlődést.

 7. Mikor és mivel tápoldatozzuk?

Ahhoz, hogy orchideánk évente legalább kétszer virágozzon, szinte nélkülözhetetlen a tápanyagpótlás. Rendszeresen, három-négy hetente tápozzuk a növényt, pl. Florimo orchidea-tápoldattal.

Így tartsd életben az orchideát!

Tipp: Vásároljunk még egy vízpermetezőt, vagy fogjunk be még egy kiürült ablaktisztítós flakont, és készítsünk egy nagyobb adag oldatot; így nem kell minden alkalommal külön méricskélnünk, és mosogatnunk a beszennyezett edényeket.

 8. Mikor ültessük át és hogyan?

Két-három évente ültessük át növényünket speciális orchideaközegbe, amely fenyőkéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keveréke. Kertészetekben és virágboltokban már kisebb kiszerelésben is kapható. Az átültetést érdemes a nyugalmi időszakban (tehát amikor már nem virágzik a növény), és annak is inkább a végén elvégezni.

Tipp: Figyeljünk arra, hogy az új ültető cserép mérete ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél, mert akkor csak a gyökérzet fejlődik, a növény többi része nem.

 9. Milyen betegség támadhatja meg?

Ritkán támadja meg kártevő az orchideát, ha mégis előfordulna, akkor valószínűleg takácsatka vagy levéltetű lesz a kórokozó, amit megfelelő permetszerrel távolítsunk el. Ha a növény levelei elkezdenek sárgulni, barnulni, az nem feltétlenül betegségre utal, előfordulhat, hogy a nap égette meg őket. Ilyenkor helyezzük át az orchideát olyan helyre, ahol szűrtebb fényhez jut, és várjuk, hogy újra egészséges leveleket hajtson.

Forrás:Nők Lapja Café

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése