2013. október 3., csütörtök

Aszalt gyümölcsökről....

Aszalt gyümölcsök.

Az aszalt gyümölcsökre általában kevesebb figyelmet fordítunk a boltok polcain, pedig finom nassolni valók, emellett pedig a betegségek megelőzésben is nagy segítségünkre lehetnek.

A boltok polcain egész évben megtalálhatjuk ezeket a csemegéket, vagy akár a piacon is könnyedén beszerezhetőek. A kandírozással szemben az aszalt gyümölcsöket nem áztatják az aszalás előtt cukorszirupba, csak hagyják megszáradni, így a természetes cukortartalma marad benne a gyümölcsben. Ezen kívül nagy előnye, hogy bármikor elkészíthetjük őket az éppen szezonális gyümölcsök közül. Így biztos, hogy mindig lesz valami kis apró édesség kéznél, amikor éppen megéhezünk.

De nem csak emiatt érdemes fogyasztani ezeket a csemegéket, ugyanis bizonyos aszalt gyümölcsök segítségével akár a betegségeket is megelőzhetjük.
 

Könnyű csemegére vágyunk, ami azért kielégíti édesség utáni vágyunkat is? Elő hát a szárított, aszalt gyümölcsökkel!
aszalt_350Kalóriatartalmuk ugyan némileg magasabb, mint a friss gyümölcsöké, hiszen kivonták belőlük a vizet, ezért minden mást sűrítve tartalmaznak, viszont így intenzívebb az ízük, és valóban az édességevés örömét nyújtják. Végre egy édesség, ami egészséges!

Az aszalt gyümölcsök a legjobb rostforrások közé tartoznak, szinte ki söprik az emésztőrendszerünket. A szilva különösen jó emésztésserkentő: sok folyadékkal fogyasztva kiválóan gyógyítja a székrekedést. A-vitamintartalmának köszönhetően a bőr, a haj és köröm állapotára is jó hatással van. A sárgabarack is hihetetlenül gazdag A-vitaminban, ráadásul sok ként is tartalmaz, ami szintén szépíti a bőrt, erősíti a hajat, körmöt.

Ne feledkezzünk meg a mazsoláról sem! Nemcsak süteményekbe, kalácsokba rakható, hanem finom rágcsálnivaló is, különösen a nagyobb szemű, görög fajta. Kitűnő vasraktár ez nem elhanyagolható szempont, amióta tudjuk, hogy a fogamzóképes korú nők mintegy fele bizonyíthatóan vashiányos.

Aszalt gyümölcs általában


network.hu

Elkészítése: A cseresznyét, meggyet kimagozás nélkül, csak szárától megtisztítva tegyük tálcára tett papírra, erős napon, hogy minél előbb száradjon, a darazsaktól, legyektől védve aszaljuk. Éjszakára a tálcát vigyük száraz helyre, mert a hajnali harmat, esetleg eső tönkreteheti. Ha nincs nap, akkor a gyümölcsöt terítsük szét tepsin, és langyos sütőben szárítsuk meg. Sárgabarackot hámozatlanul, de kimagozva, szilvát kimagozva vagy magozatlanul aszalhatjuk.
A magozott sárgabarackot és szilvát vágott felével felfelé tegyük tálcára vagy deszkára, hogy a melegtől mielőbb bőrréteg képződjön rajta.
Almát, körtét hámozás nélkül, de magházát kivágva, vékonyan szeletelve aszaljunk. A gyümölcsszeleteket erős fehér cérnára is felfűzhetjük, és ezeket a füzéreket akasztjuk a napra, de ezeket is takarjuk le tüllel a legyek, a por stb. ellen. (A gyümölcsszeletek egyforma vastagok legyenek, mert csak így aszalódnak egyenletesen.) 


Forrás:Internet


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése