2013. október 10., csütörtök

A gránátalmáról

A szerelem és termékenység gyümölcseként számon tartott gránátalma magas polifenol, C-vitamin és flavonoid tartalma mellett számos jótékony hatással rendelkezik. A legújabb tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma a tumoros megbetegedések ellen is hatékony lehet.
Az ősi kultúrákban már évszázadokkal ezelőtt használták a gránátalmát gyógyászati célokra. Hosszú ideig frissen ették, napjainkban főként üdítőital vagy kapszula formájában kerül forgalomba, de a nagyobb üzletekben frissen is beszerezhetjük.


                                                                           

A gránátalma a gránátalmafélék családjába tartozó gyümölcs, melynek fája Perzsiából származik. Már az ókorban ismerték ezen a vidéken, innen került át Indiába és Kínába, majd lassan elterjedt az egész Földközi-tenger térségében is.
A gránátalmának száraz és forró nyárra és hűvös térre, valamint kicsi páratartalomra van szüksége, hogy igazán finom legyen. Termése bogyós gyümölcs, ami 2-4 méter magas, lombos fán növekszik. A fa levelei fénylőek és sötétzöldek, virágai 4-6 centiméteresek és narancsos árnyalatúak. 
Termeszteni a trópusi és mérsékelt éghajlaton ideális. Kemény és vastag héja miatt nagyon jól szállítható és tárolható. Júliustól februárig Spanyolországból, Törökországból, Izraelből, Iránból, Tunéziából, Egyiptomból és Peruból szállítanak hozzánk belőle.
A magokat és vékony gyümölcshúsokat, levüket fogyasztjuk. Csupasz héja és a magház fehéres savanyú belső héja élvezhetetlen. A gyümölcsnek friss, lágy, a rózsához hasonló illata és édes-savanykés, a ribizlihez hasonló íze van. A gránátalma gyümölcse kerek, esetleg enyhén szögletes, tömege körülbelül 300-500 gramm között van. Héja kemény.
Gyümölcshúsának színe a világosrózsaszíntől a sötétpirosig tered, bőséges létartalommal rendelekzik, magja kristálytisztaságú. Minden egyes magot vékony héj vesz körül, A magok a magházban úgy helyezkednek el, mint a tortaszeletek. érett állapotban a mag sötétpiros vagy lila, fénylő és enyhén repedezett. A túlérett gyümölcs héja ráncos és bőrszerű, a gyümölcs húsa kemény és száraz. A még éretlen gyümölcs héja sima, sárgás-pirosas, magjának keserű mellékíze van. 
Nyersen gyümölcsként vagy salátaként, üdítőként, szörbetként fogyasztható. Az egészen érett gyümölcs a hűtő zöldséges rekeszében 2 hónapig eltárolható; a gránátalma nedves levegőt igényel. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos 1 nap alatt elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszáradhat.
A gránátalma héját már az ókor óta használják bőr színezésére; még ma is kinyerik belőle a pirosas- barnás, vagy citromsárga növényi színezéket. Ezt a keleti szőnyegek megfestésére használják fel.

A legerősebb polifenol antioxidánsok közül jónéhány nagy mennységben megtalálható a gránátalmában.
A természetben előforduló polifenol vegyületek sok gyümölcsnek, zöldségnek, növénynek adnak élénk színt, így a gránátalmának is a piros színét. A növények antioxidáns tulajdonságának jelentős része az antocianinoknak köszönhető.
A sötétebb, vörös és kék gyümölcsök általában nagyobb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat: a piros gránátalma teljesen tele van velük. Kutatások kimutatták, hogy a gránátalmában levő, angiotenzint előállító enzimek megnyugtatják a vérereket, csökkentik a vérnyomást és lehetővé teszik, hogy több oxigénben gazdag vér érje el a szívet. Ha a szívet tápláló ér elzáródik, szívinfarktust okozhat. Ha az agyba vezető ér záródik el, agyvérzés lehet az eredménye. Természetesen minél kevesebb plakk képző­dik, annál jobb. Itt tud a gránátalma segíteni. Kutatások kimutatták, hogy a gránátalma 30 %-kal tudja csökkenteni az artériákban a plakkok kialakulását.
Gránátalma magjai közelről
Egyetlen gránátalma tartalmazza egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének 40 %-át. Emellett gazdag forrása fólsavnak és antioxidánsoknak. A fólsavról köztudott, hogy csökkenti a homocisztein szintet. A homocisztein egy aminósav a vérben. Epidemioló­giai tanulmányok kimutatták, hogy ha túl sok homocisztein van a vérben, az kapcsolatba hozható szívkoszorúér betegségek, agyi- és végtag-keringési betegségek magasabb rizikójával. Más bizonyítékok szerint a homocisztein az érelmeszesedésre is hatással lehet azzal, hogy az artériák belső falát károsítja és a véralvadást segíti elő. A homo­ciszteint a szív- és érrendszeri betegségek ugyanolyan fontos rizikó faktorának tartják, mint az LDL-t (alacsony sűrűségű lipoprotein).
A gránátalmában sok polifenol található, a legnagyobb mennyiségben hidrolizálható tanninok, ezeken belül is punicalaginok, amelyek több, szakmailag lektorált tanulmány szerint a szabadgyököket lekötő antioxidánsok ebben a gyümölcsben. Több élelmiszert- és táplálék-kiegészítőket gyártó cég rájött arra, hogy gránátalma-kivonat használatával (mely az ivólével ellentétben nem tartalmaz cukrot, kalóriát, segédanyagokat) egészséges anya­got tudnak tenni a termékükbe. Sok gránátalma-kivonatban erős ellagin sav található, ami a feldolgozási folyamat mellékterméke, és mind rákellenes, mind pazaritaellenes tulaj­donsággal rendelkezik. Több emberi klinikai vizsgálaton megállapították, hogy a gránátalma leve hatékonyan csökkenti több szívbetegség rizikófaktorát, mint pl. az LDL oxidáció, makrofág oxidatív állapot, habos sejtek (foam cell) kialakulása – ezek mind az érelmeszese­dés és a szívbetegségek egyes szakaszát jelentik. A tanninokat azonosították, mint a fenti rizikófaktorok kialakulásához vezető oxidatív állapotok csökkentéséért felelős fő alkotó­elemeket. Bár egyes teákban és a vörös borban is vannak tanninok, igazán nagy mennyi­ségben a gránátalmában találhatók meg, és jelentős mértékben hozzájárulnak a gránát­alma elképesztő antioxidáns tulajdonságához.
Ezeken kívül kimutatták, hogy a gránátalma ACE gátló hatása csökkenti a szisztolés vérnyomást.
                                                                                
Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése