2013. szeptember 1., vasárnap

SZEPTEMBER – SZENT MIHÁLY – ŐSZELŐ – FÖLDANYA HAVA

Szeptemberben még testünk-lelkünk minden sejtjében, élnek a nyár szépségei-örömei.
Azonban már az őszi hónapok munkáira gondolunk, hogy elrendezzük közvetlen-és tágabb környezetünket fizikailag.
A területek rendbetételét nagymértékben befolyásolja az időjárás. A népi megfigyelések alapján szerzett tapasztalataink által, végezhetjük a kerti tennivalókat.
Ha szeptember elsején, Egyed napján esik enyhe tél lesz.
Régen ezen időszakban fogták hízóba a disznókat, és kezdték őrizni a szőlőt, készültek az emberek a vadászatra.
Szeptember 5. Lőrinc napján napfényes az időjárás, a következő év jó termést ígér.
Vége a szabadban való fürdőzésnek, gyülekeznek a fecskék, és Lőrinc a dinnye ízének megrontója lesz. Ha ezen a napon esik, akkor sem aggódnak a gazdák több borra számítanak.
Szeptember 8. Kisboltdogasszony: e nap időjárásának, az ellenkezője lesz igaz az ősz további napjaira. A katolikus hívek Szűz Mária születésének emléknapját ünneplik.
Szeptember 12. Mária napja: Szűzanya tiszteletére szentelt templomok többsége ekkor tartja a búcsúját.
Szeptember 29-én Mihály napja: ha dörög, szép lesz az idő, de hosszú kemény a tél, mondja a népi jövendölés.

Szeptember hónap neve és a kalendáriumban elfoglalt helye érdekes ellentmondást rejt magában. Jelentése a latin septem = hét számnévből ered (september mensis = hetedik hónap), mivel a márciussal kezdődő régi római naptár hetedik hónapja volt, és ez a név a megváltozott időszámítás után is fennmaradt, holott a hónap maga a kilencedik helyre került.
Forrás: [origo]
A szeptember még nyár és már ősz is, bár a csillagászati ősz csupán az őszi napéjegyenlőség napjával, szeptember 21-ével köszönt be. A mezőgazdaságban ez a hónap a teljes betakarítás, majd a szüret, egyúttal pedig az őszi szántás-vetés időszaka, amikor nagyon sok függ az időjárástól.
"Ha szeptemberben megdördül az ég, a fák sok virágot hoznak még" - szól a régi paraszti mondás, amellyel szorosan összefügg az a megfigyelés is, ha másodszor is kivirágzik az akác, akkor hosszú, meleg őszre lehet számítani. Ha viszont korán lehullanak a falevelek, a gólyák és a fecskék korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezik a hideg idő.
A szeptemberi jeles napok nagy része a mezőgazdasági munkákkal, és a paraszti élet szempontjából különösen fontos időjóslatokkal függenek össze. Erre utal az Egyed napjához (szeptember 1.) kapcsolódó régi népi megfigyelés, amely szerint, ha ekkor szép az idő, az ősz is igen kellemes, a bor jó ízű, "itatós" lesz. "Egyed, ha fenn hordót görget, - állítja egy másik regula, - jól terem jövőre a földed". Egyed csendes esőjéből a göcsejiek valamikor azt tanácsolták a kétökrös gazdáknak, hogy vásároljanak még két igavonó jószágot, mert a nagy sár miatt, a fölázott földeken majd csak így tudják elvetni a búza magját, és behordani a termést. Egyedet patrónusuknak tekintették a pásztorok, bár főképpen a koldusok, a nyomorékok és a leprások védőszentje volt. Régente Egyed napján fogták hízóba a disznókat, kezdték jobban őrizni a szürethez közeledő szőlőt, az erdőkben pedig ekkor harsant fel a szarvasbikák bőgésére választ adó vadászkürtök hangja.
A néphagyomány szerint Egyed napján kell kezdeni az őszi búza és a rozs vetését. Azt tartják, hogy aki ekkor elveti a gabonát, az bő termésre számíthat. E nap időjárásából is jósoltak: a meleg, napsütéses időből hosszú, szép őszre lehet következtetni, míg az e napon hullott eső, hideg évszakot jelez. Egyes vidékeken a szőlővel kapcsolatos hiedelmek is elterjedtek. A gazdák ekkor különböző gonosz-űző varázscselekményekhez folyamodtak. Virradat előtt meztelenül járták végig a szőlőt, a négy sarkán összekötötték a gallyakat, hogy a gonosz szellemeket távol tartsák.
A népi kalendárium szerint, amilyen szeptember elseje, másodika, 11-e, és 21-e, olyan lesz a következő négy hét. 
szeptember
SZEPTEMBER – SZENT MIHÁLY – ŐSZELŐ – FÖLDANYA HAVA

SZÜRET

A VILÁG ELSŐ NEMZETKÖZI MŰSZAKI-TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁJA ILLETVE EGYESÜLETÉNEK MEGALAKULÁSA – 1786


szeptember 1.
SZENT EGYED

A II. VILÁGHÁBORÚ KITÖRÉSÉNEK EMLÉKNAPJA

ISKOLAKEZDÉS – TANÉVNYITÓ

HAJNAL ANTAL SZÜLETÉSNAPJA – 1838

KÖVESLIGETHY RADÓ SZÜLETÉSNAPJA – 1862

KRAUSZ LAJOS SZÜLETÉSNAPJA – 1844

VERESS FERENC SZÜLETÉSNAPJA – 1832

A PEST-SZOLNOK VASÚTVONAL MEGNYITÁSA – 1847


szeptember 2.
HALTENBERGER MIHÁLY SZÜLETÉSNAPJA – 1888


szeptember 3.
UTALÓ: NAGY SZENT GERGELY

SCHULEK ELEMÉR SZÜLETÉSNAPJA – 1893
Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése