2013. június 12., szerda

Törökország természeti csodája....

Pamukkale, mely szó szerinti fordításban “gyapotvárat” jelent, a világ egyik ritka csodája, és az UNESCO Világörökség része. A természeti képződmény Törökországban található, 20 kilométerre Denizli városál. A fehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környezetében több melegvízű forrás is található, melyet az újonnan épült gyógyfürdők és szállodák is használnak. Pamukkale emiatt a modern gyógyturizmus egyik célpontja lett.
Lenyűgöző látványt nyújtó természeti jelenségben gyönyörködhetünk a törökországi Pamukkaléban, melyet dél-nyugat Törökországban, Denizli városától kb. 20 km -re találunk.
Elbűvölő szépsége, a világ egyik ritka természet alkotta geológiai csodája és a gazdag ókori történelmi emlékek a turisták tömegeit vonzzák erre a vidékre.
Pamukkale környékén hat különböző termálforrás található. Gyógyvizeiért már az ókori görögök és rómaiak is szívesen felkeresték.
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale

Pamukkale jövője

Az üdülőhelyen megforduló nagyszámú turista miatt egyre apad a Pamukkalét tápláló vízforrás, és a mészkőmedencék is elkezdtek elszíneződni, emiatt a török kormány intézkedéseket vezetett be a védelmében. Pamukkáléban csak kijelölt útvonalon lehet közlekedni, meghatározott medencékben lehet fürödni és kötelező a cipőt is levenni. Egyes tudósok véleménye szerint a mészkőmedencéket tápláló forrás sajnálatosan körülbelül 40 éven belül teljesen kiapadhat.
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Pamukkale
Forrás:wikipedia.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése