2013. június 17., hétfő

Kávéfajták...

Babkávé fajták

A babkávé cserjének két legismertebb fajtája az Arabica és a Robuszta. Mindkét fajtának vannak variánsai, alfajtái és különböző nemesített kávék is léteznek, a legtöbb kávégyártó és -forgalmazó e két kávécserje termését dolgozza fel és értékesíti.
Magyarországon az élelmiszerüzletekben árult kávék döntő hányada csak robuszta fajtát tartalmaz.


A kávék tipusai


A Mokka kávé


A legismertebb név a kávé világában. Az elnevezés a Vörös-tenger partján fekvő város nevére utal, ahonnan ez a kávéfajta származik. A régmúltban ebben a városban pezsgő és virágzó élet volt, amely sajnos manapság már nem mondható el: a kávét ezen a környéken már nem termesztik, és az egyetlen hozzáférhető italféleség a tea lett! Az etióp Mokka-kávé kimondottan erős ital, és különösen jól csúszik az egyes ételek után.

Az Arabica kávé


A világ kávétermésének 75%-át adja, főleg Dél-Amerikában (Kolumbia) és Közép-Amerikában (Costa-Rica, Guatemala) termesztik. A finoman savanykás ízű és gyümölcsre emlékeztető Arabica nagy elismertségnek örvend elsősorban éppen a gazdag és intenzív ízvilága miatt. Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávé ínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.

A Robuszta kávé:


Brazíliában, Indonéziában és Etiópiában termesztik. Nagyobb a koffeintartalma, mint rokonának, nem annyira erős, nem annyira savanyú és keserű és nincs is olyan intenzív aromája.
 

A világkereskedelemben a két legismertebb kávéfajta az Arabica és a Robusta.
Az Arabica a legelterjedtebb kávéfajta, a forgalmazott kávémennyiség 75%-t ez adja.
Az Arabica kávé érzékenyebb fajta, rengeteg esőre, árnyékra és kevés napra van szüksége. Általában a tengerszint felett 900-2000 méteres hegyoldalakon termesztik.
Az Arabicából készült kávé erős aromájú és karakteres, viszont kevés koffeint tartalmaz (egy csésze kávé 1-1,7%-ot). Savtartalma is alacsony, ezért gyomorproblémákkal küszködők is nyugodtan fogyaszthatják.

A Robusta ültetvény az Arabicához viszonyítva sokkal igénytelenebb. Kevesebb esővel is beéri, a legtöbb betegségnek ellenáll, és már akár ezer méter alatt is termeszthető. Termésében található aromaanyag hatására válik a kávé kellemesen "testes" ízűvé.
Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabicát részesíti előnyben.
A Robusta intenzívebb ízvilágot képvisel, erősebb és testesebb. Egy csésze Robusta kávé 2-4% koffeintartalommal bír. A tradicionális olasz szokásokban a kávékeverékek jelentős részét alkotja a Robusta.

A legfinomabb kávékeverékek a legjobb Arabica és Robusta kávészemek különböző arányú kombinációjából készülnek.



Arabica

Az Arabica babkávé ízben és aromában felülmúlja a Robusztát, és jó hír a kávé ínyenceknek hogy koffeintartalma is alacsonyabb, kb. fele-harmada a robuszta koffeintartalmának.
Az Arabica fajta nagy magasságban, kb. 1000-2000 m-en terem meg a trópusi égöv vulkanikus talajú, hegyvidéki tájain.
Kávécserje, babkávé
Az arabica kávészemek kevesebb savat is tartalmaznak, hosszan megmaradó, karamelles útóíze
Az arabica kávécserje érzékenyebb a környezeti körülményekre (hőmérséklet, csapadék) babkávéja emiatt is drágább mint a robuszta.
Az arabica fajtának is több változata van a legkeresettebb az ún. Peaberry melynek termése csak egy kávébabot tartalmaz (az össze többi kávécserjének két babbból áll a termése).
Peaberry babkávé, pörköletlen
Ez az egy bab is kicsi, és borsószem alakú (innen az elnevezés, mivel a Pea jelentése borsó) ellentétben a többi babkávéra jellemző ovális formával.
A különböző íz és aromahatás kiemelése érdekében egyes variánsokat összekevernek, ilyen népszerű babkávé-keverék (angolul blend) a Mocha-Java, melyne a Mocha babkávé csokoládés felhangja kellemesen harmonizál a Java fűszeres testességével..
A világ babkávé termelésének kb. 60-70 %-a arabica. 

Afrikai kávé
Hozzávalók 2 pohárhoz
  • 2,5 dl hideg presszókávé
  • 4 tk csokoládélikőr
  • 8 tk sűrített tej
  • jégkocka
Elkészítés: A sűrített tejet, csokoládélikőrt és kávét egy shakerben alaposan összerázzuk, majd egy jégkockával töltött old fashioned pohárba töltjük.
Bécsi kávé
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1/2 csésze/100 g főzőcsokoládé
  • 4 evőkanál/60 ml tejjel felére hígított tejszín
  • 2 1/2 csésze/550 ml forró erős kávé
  • 2/3 csésze/150 ml tejszín
  • 1 kiskanál/5 g cukor
a díszítéshez:
  • fahéj
  • kakaó
Elkészítés: : Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoládéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.
Felszolgálás: Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.
Tanácsok: Én mikróban olvasztottam fel a csokit.
Café Bailey's
Hozzávalók 1 pohárhoz
  • 2,5 cl presszókávé
  • 4 cl Bailey's
  • 4 cl tejszín
  • 2 kk cukor
Elkészítés: Egy előmelegített pohárba öntjük a Bailey's-t, hozzáadjuk a kockacukrokat és a kávé felét, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Ezután a kávé másik felét is hozzátöltjük, majd nagyon óvatosan - hogy ne keveredjenek össze - a tetejére öntjük a tejszínt is.
Café Flambé
Hozzávalók 4 csészéhez
  • 5 cl presszókávé
  • 8 cl Cognac
  • 8 db kockacukor
  • 1 narancs
Elkészítés: A Cognac-ot egy edényben felmelegítjük annyira, hogy még épp ne jöjjön forrásba. A kockacukrokat óvatosan összedörzsöljük a narancs héjával, hogy átvegye annak aromáit, majd minden csészébe kettőt-kettőt helyezünk belőle. A cukrokra rászűrjük a Cognac-ot, majd meggyújtjuk azt. Néhány másodperc múlva az égő Cognac-ra töltjük a kávét és azonnal szervírozzuk az italt.
Café Royal
Hozzávalók 4 csészéhez
  • 5 cl presszókávé
  • 5 cl Cognac
  • 2 ek cukor
  • tejszínhab a szervírozáshoz
Elkészítés: A kávét a cukorral összekeverjük, egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a Cognac-ot és meggyújtjuk. Miután elaludt azonnal a csészékbe töltjük, tejszínhabbal díszítjük és szervírozzuk.

Café Vermouth
Ínyenceknek ajánljuk!
Hozzávalók 2 pohárhoz
  • 6 cl hideg presszókávé
  • 12 cl vermut (vörös)
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • jégkása
Elkészítés: A skakerbe tegyünk kevés jégkását, majd töltsük rá a vermouth-ot, tejet, kávét, illetve adjuk hozzá a cukrot és alaposan rázzuk össze. A kész italt koktélos pohárba szűrjük és azonnal szervírozzuk.

Caffé Latte
(Caffé au Lait) Olaszország és Franciaország legnépszerűbb reggeli itala.
Hozzávalók 1 pohárhoz
  • 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
  • 3 csésze forralt tej
Elkészítés: Öntsük a pohárba a kávét, adjuk hozzá a forró tejet, majd keverjük meg. Ismert a Caffé Latte vaníliás változata is. Ilyenkor a hideg tejet egy kevés vaníliával forraljuk fel és azt adjuk a kávéhoz.

Cappuccino
A klasszikus tejes kávé.
Hozzávalók 1 csészéhez
  • 6 gr kávé
  • 0,8-1 dl zsíros tej
  • kakaópor vagy fahéj a díszítéshez.
Elkészítés: Öntsük a tejet egy fém, vagy gőzölésre alkalmas edénybe és gőzöljük addig, amíg a tej felszínén hab nem képződik. Ezután főzzünk egy csésze erős presszó kávét és töltsük cappuccinos (min. 1,5 dl) pohárba. Öntsük a felgőzölt tejet a kávéra úgy, hogy egy kanállal a tejhabot visszatartjuk, majd a habot a végén a kávé tetejére kanalazzuk és kakaóporral, vagy fahéjjal díszítjük. A tökéletes cappuccino egy rész kávéból egy rész forralt tejből és egy rész tejhabból készül.
Cognac-os kávé
Hozzávalók 2 csészéhez
  • 2,5 dl presszókávé
  • 2 cl Cognac
  • 2 szem szegfűszeg
  • 2 ek cukor
  • faháj, reszelt narancs és citromhéj az ízesítéshez
  • tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés: A Cognac-ot a fűszerekkel egy kis edényben felforraljuk, majd meggyújtjuk. A forró kávét a csészékbe öntjük, majd a tetejükre szűrjük az ízesített Cognac-ot és végül az italt tetejére tejszínhabot kanalazunk.

Colada kávé
Jamaicai különlegesség, ínyenceknek ajánljuk!
Hozzávalók 4 pohárhoz
  • 4,5 dl hideg presszókávé
  • 5 cl tequila
  • 5 cl Malibu
  • 10 cl kókusztej
  • 0,5 rúd vanília
  • darált jég
  • tejszínhab és kókuszreszelék a szervírozáshoz
Elkészítés: A vanília rudat hosszában félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, majd ezt a többi összetevővel együtt - a tejszínhab kivételével - turmixba tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Az italt talpaspohárba szűrjük, tetejét tejszínhabbal és kókuszreszelékkel díszítjük.

Curacao kávé
(e:kűrasszó)
Hozzávalók 4 pohárhoz
  • 2,5 dl presszókávé
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl Curacao
  • 5 dkg étcsokoládé
Forrás:Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése