2012. július 10., kedd

Orchideákról általában ....

Orchideákról általában : A természet gyöngyszemei, a növénybirodalom királynője
Fantasztikus virágaival a napfényes nyár hangulatát varázsolja otthonunkba.  

Az orchideák előkelő helyet foglalnak el a virágok között. Ellentétben a feltűnő virágú, főként fán lakó trópusi társaikkal, a kedvelt fajok kisebb virágúak, talajlakók. Kellemes, és édes illatuk miatt az "illatok királya" címet is adományozták nekik. A leggyönyörűbb, legkívánatosabb nők illatát "orchidea illatú"-nak nevezték.                    
                                             
Az orchideák a közhiedelemmel ellentétben nem különösebben kényes növények, kis odafigyeléssel otthonunkban is tarthatjuk őket.
Az orchideák rengeteg magot érlelnek, ezért elméletileg minden veszélyeztetett fajt meg lehetne menteni, ha mesterségesen szaporítanák őket. Ám ez évtizedeken át nem sikerült, mivel a növények a tápanyagot „gomba-partnerüktől" nyerték. Egy amerikai tudósnak sikerült először olyan szaporító közeget létrehozni, amely megfelelő kombinációban tartalmazta a szükséges tápanyagokat. Az orchideákat ma mikrohajtatással nagy mennyiségben szaporítják, úgy, hogy a növény egy kis szövetdarabkáját szigorúan ellenőrzött, mesterséges közegben nevelik. 
                                              
                                      
Orchideák Grönlandtól Dél-Amerika legdélebbi csücskéig mindenütt, de legnagyobb számban és változatban a trópusi esőerdőkben nőnek. Egyesek a talajon, többségük azonban fákon vagy sziklákon élnek. Húsos léggyökereikkel szívják fel a levegőből a nedvességet és a tápanyagokat. Látványos virágaik miatt már több mint kétszáz éve gyűjtik a növénykedvelők, sajnos sokszor olyan mohón, hogy teljes fajokat sodortak a kihalás közelébe.

Az Orchideák a világ egyik legnépesebb családjába tartoznak, közel 20.000 fajukról tudunk, de a termesztők által létrehozott hibridjeik száma milliókban mérhető.
Virágaik hihetetlen szín, és forma gazdagsága miatt már a XIX. században nagy népszerűségnek örvendtek az ekkor még csak főúri, gazdag körökből kikerülő gyűjtők körében. Hihetetlen méreteket öltött a trópusi Orchideák begyûjtése.
Ez csak akkor változott meg, amikor kidolgozták az ún. meri klónozás technikáját, aminek az a lényege, hogy a hajtáscsúcsokban lévő őssejtek szaporításával szinte futószalagon képesek "gyártani" a teljesen egyforma növényeket nagy tömegben.
Ma már teljeskörűség természetvédelem alá esnek egytől-egyig, mivel élőhelyükön sok helyen már veszélybe sodorták őket a begyűjtök.
Ha az orchideákra gondolunk, akkor először a dísznövényként ismert ritka trópusi virág jut eszünkbe. Pedig ki gondolná, hogy szinte minden háztartásban megtalálható a jobboldali képen látható Van-illa Planifolia termése a Vanília.
Lehet, hogy nem köztudott, de Darwin evolúciós elméletének egyik bizonyítékaként az egyik Orchidea fajtát használta fel, mégpedig az Angraecum Sesquipedale -t.
A speciális virág láttán megjósolta, hogy léteznie kell egy olyan lepkének, amely rendelkezik a nektár szíváshoz megfelelő hosszúságú (kb 30 cm) pödör nyelvvel.
A lepkét (Xanthopan morganii praedicta) fel is fedezték jóval Dawin halála után.
Alkalmazkodóképességük határtalan, hiszen szinte az egész világon, minden éghajlaton megtalálhatóak. Legkedveltebb élőhelyük a 60% körüli páratartalomban és melegben van, pl. Észak-Ausztráliában vagy Dél-Kelet Ázsiában, illetve közel az Egyenlítőhöz. Viszont találtak már a tengerszint felett 2500 méter magasságban is orchideát.
A természet szélsőségeihez gyökereikkel és leveleikkel alkalmazkodtak. Sok növény fejlesztett ki víztartalékoló levelet, s húsosan megvastagodott léggyökereik is különlegesek a virágfajták között. A gyökereket fehér szivacsos réteg borítja, mely eltárolja a levegő nedvességét. A világos, száraz helyekről származó orchideák levelei kemények és kicsik, míg az esős, párás, árnyékban növő fajok levelei puhábbak.
A legtöbb orchideafaj kicsi virágokkal rendelkezik, melyek leginkább színükkel és formájukkal kompenzálják apróságukat. A dísz- és szobanövényként kedvelt, nagy virágot hozó fajták azonban csak elenyésző százalékban léteznek.                           
                                              
Orchidea: Szerelem, szépség, finomság. A virághoroszkóp szerint rendkívül érzékeny igényes emberek az orchideák. Más jelentés magyarázó szerint: kedvelem az érett nőket; Egy gyönyörű hölgynek; Szerelemmel. Keleten a kifinomultság, a műveltség és gyöngédség megszemélyesítője. Az orchideák számtalan fajtája kapható, csokorba kötve, vagy magában. Egyes fajok ára az aranyéval vetekszik, de vannak kommerszebb, hétköznapibb virágok is. Orchideát ajándékozzunk annak a nőnek, vagy férfinak, akinek műveltségét és tudását nagyra becsüljük, akinek kifinomult ízléséről már meggyőződtünk. Antik bútoros lakásokba, drága kelmék mellé illeszkedik a legszebben ez a virág
Készítette Szőkéné Ágota
Forrás: Internet
Képek:saját                                                                                                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése