2012. július 30., hétfő

A BARÁTSÁGRÓL.....A barátság egy nagyon fontos dolog az emberi kapcsolatokban. A legtöbb ember számára barátok nélkül az élet szinte elképzelhetetlen.Az igazi barátra ez jellemző: mindig szeret, és ha baj van, elsőnek érkezik, hogy segítsenA barátság a legegyedibb kapcsolat, ami két személy között létezhet.Az igazi barátság létre jöttéhez tehát, feltételnélküli szeretet, a másik felé való szolgálat, építés és bátorítás szükségeltetik. Egy olyan hozzáállás, mely a másik érdekeit helyezi előtérbe, ami azt kommunikálja a másik felé, hogy mindig számíthat rá.A feltételnélküli szeretet képes arra, hogy két személyt igaz baráttá, egy lélekké fonjon össze. A mély, őszinte barátság alapja, a feltételnélküli szeretet. Az emberi kapcsolatok legnagyobb ellensége, ha a szeretetünket valamilyen feltételhez kötjük. "Szeretlek, ha te is szeretsz engem, szeretlek, ha..." Az igaz barát szerepe, hogy mindig teljes elfogadást mutasson a másik iránt. A másik érdekeit helyezze előtérbe. Az nem barátság, ami saját érdekeire mutat; az csupán szentimentális érzelmi kötődés. Sajnos gyakran előfordul, hogy két ember egy érzelmi kötödésben él, és meg vannak győződve arról, hogy az egy jó barátság. Pedig minden olyan kapcsolat, ami nélkülözi a másik felé való szolgálatot, csak az önző érzelmek kielégítését szolgálja. Az igazi barát, minden helyzetben a másik érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ez a fajta barátság nagyon ritka, és éppen ezért nagy-nagy kincs, amit meg kell becsülni. 

               
  • A barátság a legszebb dolog a világon, de mikor elhagynak, a legfájdalmasabb is.
  • A barátság sokszor indulhat hervadásnak, és csak az igaz barátok képesek arra, hogy a fonnyadt virágból, gyönyörűt varázsoljanak. [Angemon Leelan]
  • A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie.

Sok emberrel élj egyetértésben, de bizalmasod ezerből csak egy legyen! Ha barátot szerzel próba árán szerezd, és ne bízzál meg benne túl hamar; mert van, aki jó barát a maga idejében, de nem áll helyt a szorongatás napján. Van barát, aki ellenséggé válik, olyan barát, aki piacra visz gyűlölséget, viszályt és szitkot. Van barát, aki asztaltárs, de nem áll helyt a szükség napján. A barát, aki bejáratos, egyenlőnek tartja magát veled, és adja az urat házad népével szemben; amelyik azonban szerény előtted és színedet kerüli, azzal egyetértő, jó viszonyban lehetsz. Tartsd magadat távol ellenségeidtől, és légy résen barátaiddal szemben! A hűséges barát erős menedék, aki ilyenre akad, kincset talál! Az igaz barátnak nincsen mása, az igaz értékét nem lehet arannyal, ezüsttel mérni! A hűséges barát élet és halhatatlanság írja; azok találják meg, akik félik az Urat. Aki féli Istent jó barátnak is, mert amilyen ő maga, olyan a barátja is."
"A barátság az első, de a barátság megvár. Ugyanakkor képtelenség megfeledkezni a barátainkról, pedig nem teljesíthetik be várakozásainkat. Amikor elbúcsúznak, akkor kezdjük igazán marasztalni őket."
"Azt kérdezed ki az igaz, ki a valódi barát?Az, akinek megérted minden kimondott és hang nélküli szavát.Kinek szemébe nézve meglátod minden apró baját, kit csendesen megvígasztalsz ha kössz borítja arcát, ha ok nélkül bezárkózik, te átmászod hallgatása falát.Kinke nem hagyod, hogy egyedül vívja kilátástalan harcát.Kinek villanásnyi mosolya, apró ki öröme elűz minden bánatod, s köztetek nincs olyan, hogy alulmúlod vagy túlszárnyalod.Kinek látványa szívedet és lelkedet melengeti, kivel jó a csend szavát hallgatni s merengetni.Kinek nem számít mit vétesz, kis-e vagy nagy hibát, kivel ha beszélhetsz könnyebbé válik ez a nehéz világ.Az az igaz barát, kit szeretsz, tisztelsz, csodálsz, s ha választásra kerül sor, te szó nélkül mellé állsz.Az a barát, kinek egy kedves szava többet ér, a világ összes, minden kincsénél.Az a barát, kinek öröme az örömöd, bánata a bánatod, kinek barátságát minden körülmény közt vállalod."
"Az igaz barát az, aki ha megkérdezi tőled, hogy hogy vagy, meghallgatja a választ is!"
"Az igaz barát a kezedet fogja és a szívedet gyógyítja."
"A barát az, aki akkor is ottvan melletted, amikor máshol kellene lennie!"
"Eldobni hű barátot annyi, mint saját életedet s amit csak legjobban szeretsz."
"Ne haladj elöttem, mert me tudlak követni!Ne gyere utánam, mert nemtudlak vezetni!Jöjj ide mellém, és legyünk csak barátok."
                                                                        
                                                                        

 Új típusú barátságok is megjelentek, mint például a haverság.

Vannak olyan barátok, akiket csak egy közös tevékenység, hobbi köt össze.

Ilyen értelemben társak, de egyébként a közös érdeklődés keretein kívül sosem találkoznak.

Vagy léteznek a kapcsolatépítő portálokon (hi5, iwiw, barátikör, tvn) bejelölt "barátok". Ez utóbbiból akár több százat is begyűjthetünk naponta, néhány kattintás árán.


Forrás:Internet

Összeállította:Szőkéné Ágota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése